ערמונית - דר' שלום כץ
ערמונית -  דר' שלום כץ - אורולוג מומחה
טיפול בבעיות פרוסטטה ערמונית מוגדלת ללא פתיחת דופן הבטן

בדיקת ערמונית

בדיקת ערמונית שגרתית אצל אורולוג מומלצת לכל גבר שחצה את גיל 50, גם אם אין הפרעות במתן השתן. מהם הבדיקות שיש לבצע אצל הרופא ואילו בדיקות מבוצעות במעבדה ? איך שוללים סרטן ערמונית?

הבדיקה שגרתית אצל אורולוג כוללת מספר בדיקות במטרה לאבחן ערמונית מוגדלת או אבחון מחלות אחרות הגורמות להפרעה במתן השתן וזיהוי גורמי סיכון להתקדמות התסמינים. התשאול הרפואי יחל בדרך כלל במילוי שאלון הערכת התסמינים. להלן טופס שבו תוכל לקבל הערכה מיידית למצבך הנוכחי.

בדיקת ערמונית מוגדלת פרוסטטה

בדיקה גופנית

בדיקה רקטאלית זו בדרך כלל הבדיקה הראשונה שנעשית. הרופא מחדיר אצבע דרך פי הטבעת, מאחר שהערמונית ממוקמת קרוב לפי הטבעת, הרופא יכול לחוש אותה. בדיקה זו נותנת לאורולוג מושג כללי על גודל הערמונית, מרקמה גמישה רכה או מגורגרת ומצב כללי – אם יש חשש לסרטן בערמונית.
 
בסיום בדיקות במרפאה של הרופא, תקבל הפניה לבדיקות שנעשות במעבדה 

בדיקות דם כולל בדיקת PSA

בדיקות הכוללות גם בדיקת PSA (אנטיגן ספציפי לערמונית). אם בדיקת ה-PSA  גבוהה, זה עשוי להצביע על חשד לסרטן הערמונית, דלקת בערמונית או הגדלה שפירה של הערמונית. חשוב לזכור כי מבחן זה אינו וודאי לקיום תאים סרטניים ועל כן האורולוג ימליץ על בדיקת ביופסיה כדי לשלול או לאושש את החשד. בדיקות אלו מתבצעות בקופת החולים באמצעות הפניה של רופא משפחה או אורולוג.

בדיקת שתן כללית ותרבית שתן

בדיקת שתן כללית, תרבית שתן- מומלץ בחשד לזיהום (דלקת בערמונית) וקריאטנין. תוצאות הבדיקות מאפשרות לשלול דלקת בערמונית או מצבים אחרים בעלי סימפטומים הזהים להגדלה של הערמונית. בדיקות אלו מתבצעות בקופת החולים באמצעות הפניה של רופא משפחה או אורולוג. 

צילום אולטרה סאונד

באמצעות אולטרה סאונד או CT  מתאפשרת הדגמה של כליות, דרכי השתן, שלפוחית השתן, שארית שתן והערמונית. הבדיקה משמשת להערכת גודל ערמונית, אינדיקציה לאבנים בכליות, חסימה בכליות או בשלפוחית השתן. הבדיקה אינה מלווה בכאב. בדיקות אלו מתבצעות בקופת החולים באמצעות הפניה של רופא משפחה או אורולוג. לאחר שמתקבלות התוצאות, יש לחזור לרופא המטפל כדי שימליץ על סוג הטיפול המתאים.
במרפאתו של ד"ר שלום כץ, כל מטופל המגיע להתייעצות עובר צילום אולטרה סאונד על ידי ד"ר שלום כץ בעצמו כחלק מבדיקה שגרתית. ולכן כבר בסיום הבדיקה ניתן לקבל המלצה על סוג הטיפול הדרוש.
בסיום כל הבדיקות לעיל, לאורולוג תהיה אבחנה מבדלת בין אם מדובר בערמונית מוגדלת או בעיות אחרות. ובהתאם לאבחנה ייקבע המשך הטיפול בבעית הערמונית.

בדיקות נוספות שאינן חלק מבדיקות שגרה 

קיימות מספר בדיקות שהם לא חלק מבדיקות השגרה אבל לעיתים האורולוג ימליץ לבצע אותם כדי לאבחן את מקור הבעיה

בדיקת ציסטוסקופיה

לעיתים יבחר האורולוג בבדיקה הכרוכה בהחדרת מכשיר אופטי (ציסטוסקופ) הכולל מצלמה ומקור אור, דרך הפין והזרמת נוזל אשר מאפשר לראות את פנים שלפוחית השתן, צינור השתן, ובלוטת הערמונית. הבדיקה נעשית בהרדמה מקומית.

ד"ר כץ מבצע בדיקות ציסטוסקופיה במרפאתו במידת הצורך

בדיקת אורודינמיקה

במידה שהאורולוג חושד שהבעיה קשורה בשלפוחית השתן. מבצעים סדרת בדיקות הבודקות את לחץ השלפוחית ותפקודה. הבדיקה מתבצעת באמצעות החדרת קטטר (צנטר) אל השלפוחית והחדרת נוזלים אל השלפוחית ומדידת אפקטיביות ההתכווצות של השלפוחית. לחץ השלפוחית נמדד בזמן המילוי ובזמן ההתרוקנות.

בדיקת זרימת שתן UROFLOW

הבדיקה מתבצעת על ידי מתן שתן לתוך מכשיר מיוחד שמודד את עוצמת ומהירות הזרימה. במידה ונצפית זרימה מופחתת, כנראה הבעיה היא הגדלה של הערמונית.

בדיקת ביופסיה

במידה שבבדיקה רקטאלית נמצא חשש לסרטן הערמונית, ו/או בדיקת PSA  עם ערכים גבוהים מהנורמה, ימליץ האורולוג על ביופסיה של הערמונית. 

בדיקות לקראת ניתוח ערמונית

  • בדיקות דם כוללות - ספירת דם, PTT, PT , סוכר, אוראה, אלקטרוליטים, קראטינין, PSA
  • בדיקות שתן - כללית ותרבית
  • א.ק.ג.
  • צילום חזה
 

רוצה עכשיו לדבר עם נציגה?
חייג 054-4663675 מכל טלפון.

ד"ר שלום כץ - רפואה אישית
טלפון: 054-4663675
פקס: 153-3-6477995
כתובתנו: הנחושת 4 מגדלי אור רמת החיל, תל אביב.
בסמוך לבית החולים אסותא.
www.prostate.co.il