ערמונית - דר' שלום כץ
ערמונית -  דר' שלום כץ - אורולוג מומחה
טיפול בבעיות פרוסטטה ערמונית מוגדלת ללא פתיחת דופן הבטן

אידוי ערמונית בלייזר

מהן הבעיות של ניתוח TURP וכיצד ניתן להמנע מהן? האם ישנו פתרון לנוטלים תרופות לדילול דם? ומהי הרעלת נוזלים? קרא אודות אידוי ערמונית בלייזר, מהלך הניתוח, תופעות הלוואי ותקופת ההחלמה.

שיטת אידוי ערמונית בלייזר או בחשמל, באה לפתור את אחת הבעיות הקשות בשיטת ה TURP  המבוצעת בבתי החולים בעולם ובארץ והיא הרעלת נוזלים  - TUR SYNDROM. בשיטת ה TURP  נדרש שימוש בחומר גליצין לביצוע שטיפות חלקי הערמונית המוסרת, בכ- 10% מהמקרים קיים חשש להרעלת נוזלים. סיכון להרעלת נוזלים קיים במצבים בהם משך הניתוח עולה על כשעה, זו הסיבה ששיטת ניתוח TURP מוגבלת לטיפול בערמוניות קטנות עד בינונית, שזמן הניתוח לא יעלה על שעה. 

כמו כן, בשיטת ניתוח TURP  קיים סיכון מוגבר לחולים הנוטלים תרופות לדילול דם. 
שיטת האידוי פותרת את הבעיות של ניתוח TURP
במהלך טיפול בערמונית בשיטת אידוי ערמונית מתבצעת אטימה של כלי הדם המצויים בבלוטת הערמונית (קואגולציה). אטימת כלי הדם בערמונית מונעת דימום במהלך הטיפול וגם לאחריו. זו הסיבה ששיטת האידוי בטוחה ומתאימה עבור חולים הצורכים תרופות מדללי דם.

אידוי ערמונית מוגדלת

מחקרים רפואיים מראים עוד כי תהליך האטימה של כלי הדם בשיטת אידוי ערמונית מונעת ספיגת נוזל הגליצין במהלך הטיפול. ובכך נמנעת סכנת הרעלת הנוזלים שקיימת בשיטת ה TURP. מניעת ספיגת הנוזלים מאפשרת לטפל בכל גודל ערמונית גם בערמוניות גדולות ללא מגבלה בזמן הטיפול הנדרש. לסיכום, שיטת אידוי ערמונית נותנת מענה לשני החסרונות בשיטת TURP.
 
במגזין (J Endourol ( 2014 Oct 29 פורסמה השוואה שנעשתה במדינת ניו יורק בנושא שימוש בניתוחי TURP  בין השנים 2000-2002 לעומת השנים 2009-2011. נמצא כי השימוש ב ניתוחי TURP ירד באופן משמעותי מ- 72.2% ל48.3% מהמקרים, לעומת עליה משמעותית מ-6.4% ל44.5% בשימוש בשיטות אידוי, לייזר וכיו"ב.

מהן שיטות אידוי ערמונית הקיימות ומה ההבדלים ביניהן?

  • אידוי ערמונית ע"י אנרגית חשמל (TUVP) - משנת 1995 - השיטה המבוצעת על ידי ד"ר שלום כץ.
  • אידוי ערמונית בלייזר  (PVP) - משנת 2006
אידוי ערמונית TUVP באמצעות אנרגית חשמל מאפשרת לעבוד בשילוב עם שיטת ה TURP במהלך הטיפול עצמו. שילוב שתי שיטות הטיפול מאפשרות הוצאת רקמות לבדיקה פתולוגית (ביופסיה). שתי השיטות TURP +TUVP  מבוססות על אותו מכשור אופטי ולכן המעבר משיטה אחת לשניה במהלך הטיפול עצמו הוא אפשרי - מתבצעת החלפה של יחידת קצה המכשור - מכדורית אידוי ללולאה חשמלית. 

סרטון המדגים את יתרונות אידוי הערמונית בשיטה המשולבת עם הסבר של דר כץ

אידוי ערמונית בלייזר ירוק PVP

חסרונות עיקריים לשיטת אידוי ערמונית בלייזר:
  • לא ניתן להוציא רקמת ערמונית לבדיקה פתולוגית הואיל והרקמה מתאדה כולה. 
  • השיטה מבצעת רק הקטנה של הערמונית. לא כל החלק הבלוטי של הערמונית מוסר ולכן הסיכוי שהערמונית תגדל מחדש גבוה. הסיבה היא חשש לפגיעה בקליפת הערמונית על ידי מכשור הלייזר ולכן משאירים חלק מהבלוטה שלמה.
לגבי שיטות אידוי ערמונית בלייזר מצויין בנייר העמדה של האיגוד האורולוגי– " כיום נמצאים בשימוש מכשירים רבים לטיפול בערמונית המבוססים על אנרגיות ועל סוגי לייזר שונים, לכן לא ניתן לערוך השוואה מדויקת בין התוצאות השונות המתפרסמות בספרות. ברוב השיטות לא נמצא יתרון לשיטה זו בשיפור התוצאות לטווח ארוך בהשוואה לניתוח הסטנדרטי  (TURP).( מתוך אתר wikirefua.org.il)

אידוי ערמונית באנרגיית חשמל TUVP 

אידוי ערמונית, בין אם מדובר באידוי באמצעות אנרגיית חשמל או אידוי ערמונית בלייזר, לא מאפשר הוצאת רקמות ערמונית לבדיקה פתולוגית כי הרקמה אויידה. הואיל ושיטת אידוי TUVP מבוססת על אותו מכשור של שיטת TURP, ד"ר כץ משלב בכל טיפול באידוי גם שילוב טיפול עם ניתוח TURP -  לולאה חשמלית. שילוב השיטות  מאפשר חיתוך והוצאת רקמות ערמונית לביופסיה.וגם מאפשרת להוציא את כל החלק הבלוטי של הערמונית ולמנוע את גדילתה מחדש. לכן השיטה המשולבת עדיפה על שיטת האידוי בלייזר.


מידע לסובלים מערמונית מוגדלת
הידעת? שילוב ניתוח TURP בתום תהליך אידוי, מאפשר למנוע את גדילתה מחדש של הערמונית. בכך פוחתים הסיכויים לניתוח חוזר בעתיד.
למעלה מ 30 שנות מעקב של ד"ר שלום כץ אחרי מטופליו מראים, כי הצורך בניתוח חוזר לאחר 10 שנים הוא בשיעור זהה לצורך לאחר ניתוח פתוח - פחות מ-2% !!!
 
שיטת אידוי ערמונית TUVP, הינה שיטה מקובלת בעולם ובישראל.  בנייר העמדה של איגוד האורולוגים הישראלי מוזכרת שיטת אידוי ערמונית בחשמל כאחת משיטות הטיפול המקובלות בהגדלה שפירה של הערמונית. כמובן לפני החלטה על סוג ניתוח יש להתייעץ עם אורולוג מנתח מומחה כדי לבדוק את מידת ההתאמה האישית של כל מטופל ומטופל. 

הכנות לקראת אידוי ערמונית

בדיקות מעבדה 

לפני הטיפול שמתבצע בבית חולים פרטי, יש לבצע מספר בדיקות במסגרת קופת החולים שבה הנך מבוטח:
  1. ספירת דם PT,PTT, סוכר, אוראה, אלקטרוליטים, קראטינין, שתן כללית ושתן לתרבית
  2. א.ק.ג.
  3. צילום חזה

בדיקת מרדים

לפני מועד הניתוח יש לתאם בדיקת מרדים רצוי לתאם מועד בסמוך לקביעת מועד הניתוח גם אם הבדיקות עדיין לא מוכנות. הבדיקה נעשית ע"י מרדים מטעם בית חולים בו הנך מבצע את הטיפול. בבדיקה עצמה, המרדים יעבור על כל הבדיקות שביצעת וישוחח איתך על סוג ההרדמה שיבוצע. 
הטיפול מתבצע בהרדמה אזורית בלבד על ידי המרדים כמעט ללא כל כאב. אם תהיה מעוניין, תוכל לצפות בפעולת האידוי של הערמונית דרך מסך הטלוויזיה. 

שבוע לפני הניתוח 

מי שנוטל תרופות מדללי דם, חייב להפסיק ליטול אותם בכפוף להתייעצות עם ד"ר כץ.

ערב לפני הניתוח

  • יש לבצע חוקן בערב לפני הטיפול (לא בבוקר הטיפול)
  • לאכול ארוחה קלה כגון: חביתה, סלט, גבינות.
  • צום 6 שעות לפני - כולל איסור שתית מים, סוכריה או מסטיק. 

יום הניתוח - מה עליי להביא לבית החולים?

בגדים להחלפה, לבנים, כלי רחצה, מגבת, נעלים. 

כמו כן חשוב לא לשכוח להביא - תעודת זהות + מעטפת ניתוח שקיבלת מד"ר כץ + תוצאות בדיקות המעבדה 

איזו הרדמה עליי לעבור ?

הטיפול מתבצע בהרדמה אזורית בלבד, כך שאם תרצה תוכל לצפות בפעולת האידוי של הבלוטה דרך מסך הטלוויזיה. 
ההרדמה האזורית מתבצעת ע"י רופא מרדים כמעט ללא כל כאב.

כמה זמן נמשך הטיפול?

פעולת האידוי אורכת כשעה. בסיומה נשאר צנטר (קטטר) בשלפוחית השתן ומתבצעת שטיפה מתמדת. בתום תהליך האידוי, תועבר לחדר התאוששות שם תשהה כשעתיים עד שההרדמה תחלוף לגמרי ואז תעבור למחלקה. לאחר מספר שעות תוכל לשתות ואחר-כך גם לאכול ארוחה קלה.

יום לאחר הטיפול איך ארגיש?

האחות תוציא את הצנטר (קטטר) (פעולה לא כואבת) ותתחיל להטיל שתן באופן עצמאי. בפעמים הראשונות תחוש מעט צריבה, כאב וטפטוף, תופעות לוואי קלות שלעתים כלל לא מופיעות. גם צבע השתן אדמדם בהתחלה ואחר-כך מתבהר. לאחר מספר פעמים של מתן שתן, האחות תדווח לד"ר כץ על כמות השתן וצבעו וכמו כן על תוצאות בדיקות המעבדה. אם הכל תקין, אחרי ארוחת הצהרים תוכל להשתחרר לביתך.

תקופת ההחלמה וטיפים לחזרה לשגרה

תהליך החלמתך לאחר הטיפול טרם הסתיים, הוא נמשך עוד כחודשיים - שלושה חודשים לאחר הטיפול. בתקופה זו, יכולות להופיע תופעות שונות. כדי להקל על התמודדותך בתופעות אלה יש לאמץ המלצות אלו: 
  • תזונה - רצוי לאכול מזון קל לעיכול, עשירה בפירות וירקות ופחות בשומנים. ניתן לשתות כמעט ללא הגבלה כ- 2-3 ליטר ביממה (במידה והשתן דמי, רצוי להגדיל את כמות השתייה) פעולת מעיים (יציאות) - חשוב שהיציאות תהיינה סדירות ולא קשות, ניתן לווסת זאת בעזרת כלכלה מתאימה, אך ניתן גם בעזרת משלשלים כגון: נרות גליצרין, שמן פאראפין, תה מידרו או כל אמצעי אחר אליו הינך רגיל כמו שזיפים ומיצים. עצירות ויציאות קשות עלולות לגרום לדימום.
  • פעילות ומנוחה - מנוחה בבית במשך שבוע ימים. יש להימנע ממאמץ גופני במשך 4 שבועות - אין להרים משאות כבדים, להימנע משחייה, ריצה ורכיבה על אופנים. כעבור שבועיים נוספים, רצוי להתחיל בפעילות גופנית בהדרגה הכוללת הליכה מהירה. 
  • יחסי מין - יש להימנע מיחסי מין במשך 4 שבועות לאחר הטיפול. תופעת לוואי שכיחה לאחר ניתוח ערמונית היא "שפיכה אחורית". אצל רוב המנותחים הזרע נשפך אחורה לתוך שלפוחית השתן ויוצא עם מתן השתן. התופעה אינה משפיעה על ההנאה מקיום יחסים לא שלך ולא של בת זוגתך. אין פגיעה בתפקוד המיני. המערכת העצבית שאחראית על התפקוד אינה נפגעת (יש לציין כי המערכת העצבית נמצאת מחוץ לקליפה של הערמונית והסרת הערמונית מתבצעת רק על החלק הפנימי ולכן אין פגיעה)
  • הטלת שתן - סימני אי נוחות במתן השתן יכולים להופיע עד כ- 6 שבועות לאחר הטיפול. סימנים כגון: צריבה, דחיפות ותכיפות בהטלת השתן בשעות הלילה, איבוד שתן וחוסר שליטה חלקית, יכולים להופיע בתקופה זו. סימנים אלה נעלמים בהדרגה, באופן עצמאי, ללא צורך בכל טיפול.
  • דימום בשתן - בתקופת ההחלמה יכול להופיע דימום קל בשתן. אין דבר מעורר דאגה ואינו מצריך טיפול. במידה שהדימום מתגבר, יש להרבות בשתייה ומנוחה.אם מופיע דימום קשה יותר, מלווה קרישי דם רבים עד כדי עצירת שתן, עליך ליצור קשר ישירות עם ד"ר כץ בטלפון הנייד
  • חום - במידה וחום גופך עולה מעל 38 יש ליצור קשר ישירות עם ד"ר כץ בטלפון הנייד

מהם הסיכונים בטיפול באידוי?

בכל ניתוח קיימים סיכונים, שיטת האידוי מאפשרת למזער את תופעות הלוואי והסיכונים האפשריים מכמה סיבות:
  • אין חשש לזיהומים באזור החתך- הואיל ושיטת אידוי הערמונית המבוצעת ללא חתך חיצוני, כדורית האידוי מוחדרת דרך פתח קיים (צינור השתן)
  • כמעט שאין דימום במהלך הניתוח ו/או לאחריו. הואיל וכדורית האידוי אוטמת את כלי הדם ומונעת דימום. הסיכוי לקבל עירוי דם במהלך הניתוח או אפסי.
  • אין חשש להרעלת נוזלים - אטימת כלי הדם המתבצעת על ידי כדורית האידוי מונעת ספיגה של נוזל הגליצין המשמש לתהליך הטיפול. לכן אין חשש לירידה ברמות הנתרן בדם. זו הסיבה שהטיפול באידוי מתאים לכל גודל ערמונית קטנות וגדולות כאחד,  אין מגבלה למשך הניתוח.
  • קטטר נדרש ל12-18 שעות בלבד לאחר הטיפול (לעומת מספר ימים בניתוחים אחרים)
  • שפיכה אחורית (אורגזמה יבשה) - תופעה שכיחה וארוכת טווח לכל סוגי ניתוח ערמונית (בין 50-75% מהמקרים). הזרע משתחרר במהלך השפיכה לתוך שלפוחית השתן (אחורה) ויוצא לאחר מכן עם מתן השתן. שפיכה אחורית אינה מזיקה. התופעה אינה משפיעה על ההנאה מקיום יחסים לא שלך ולא של בת זוגתך. תופעה זו כן משפיעה על הפוריות ולכן, גבר המעוניין להביא ילדים רצוי שיתייעץ עם הרופא לגבי פתרונות אפשריים. המערכת העצבית שאחראית על התפקוד אינה נפגעת, כי המערכת העצבית נמצאת מחוץ לקליפה של הערמונית והסרת הערמונית מתבצעת רק על החלק הפנימי ולכן אין פגיעה
  • במקרים נדירים עלולה להיווצר היצרות בצינור השופכה או בצוואר שלפוחית השתן כתוצאה מהצטלקות אזור הניתוח. במידה ותיווצר היצרות, נדרשת פעולת הרחבה.

האם הטיפול של ד"ר כץ מאושר ומוכר?

שיטת אידוי ערמונית TUVP, המובצעת על ידי ד"ר שלום כץ, הינה שיטה מקובלת בעולם ובישראל.  בנייר העמדה של איגוד האורולוגים הישראלי מוזכרת שיטת אידוי ערמונית בחשמל כאחת משיטות הטיפול המקובלות בהגדלה שפירה של הערמונית. כמובן לפני החלטה על סוג ניתוח יש להתייעץ עם אורולוג מנתח מומחה כדי לבדוק את מידת ההתאמה האישית של כל מטופל ומטופל. החל משנת 2017, בעקבות חוק ההסדרים, לא ניתן לקבל החזרים מהביטוחים המשלימים מכל קופות החולים. עם זאת, קיימות פוליסות ביטוח פרטיות שכן מאפשרות לבחור רופא פרטי ופוליסות אלו משתתפות בעלויות הטיפול באידוי - הן בהוצאות האשפוז והן בשכר המנתח.  

בדיקת ערמונית מוגדלת פרוסטטה
 

רוצה עכשיו לדבר עם נציגה?
חייג 054-4663675 מכל טלפון.

ד"ר שלום כץ - רפואה אישית
טלפון: 054-4663675
פקס: 153-3-6477995
כתובתנו: הנחושת 4 מגדלי אור רמת החיל, תל אביב.
בסמוך לבית החולים אסותא.
www.prostate.co.il