ניתוח פרוסטטה בשיטת אידוי

הכירו את הניתוח בשיטת אידוי לסובלים מפרוסטטה מוגדלת. הניתוח מאפשר גם לסובלים מגודל ערמונית גדולה במיוחד לחזור במהירות לשגרת חיים תקינה. כיצד מתבצע האידוי? מהן יתרונותיו? ומהי שיטת האידוי המשולבת?

ניתוח פרוסטטה באידוי רקע

ניתוח פרוסטטה באידוי הינה שיטת טיפול שנועדה להוות תחליף לשיטת ניתוח TURP ולשיטת הניתוח הפתוח של הערמונית. ניתוח באידוי מאפשר לטפל בכל גודל ערמונית גם מעל 80 גרם ללא צורך בפתיחת בטן. 

מתי יש לשקול ניתוח פרוסטטה ?

  • כאשר התסמינים של פרוסטטה מוגדלת הופכים למטרד (תסמינים מתונים עד חמורים)
  • טיפול תרופתי לא עוזר במידה הרצויה או שגורם לתופעות לוואי ולכן הופסק.
  • מצב של חסימה מוחלטת, לא ניתן לתת שתן בכלל, מצב הקרוי "אצירת שתן" או "עצירת שתן "
  • כאשר הרופא המטפל ממליץ על ניתוח פרוסטטה
בדיקת ערמונית מוגדלת פרוסטטה

מהי מטרת ניתוח פרוסטטה?

מטרת ניתוח פרוסטטה ( כריתת פרוסטטה חלקית או מלאה ) מכל סוג שהוא היא הפחתת נפח הפרוסטטה כך שהיא לא תפעיל לחץ על השופכה ועל שלפוחית השתן כתוצאה מכך תתאפשר זרימה טובה של מתן השתן משלפוחית השתן אל צינור השתן ללא הפרעה וללא חסימה.  יש לציין כי מדובר בפרוסטטה שפירה ( BPH ) ולא פרוסטטה סרטנית. (ניתוח פרוסטטה סרטנית מצריך להוציא את כל הפרוסטטה כולל הקליפה.) הפחתת נפח פרוסטטה מתבצע על ידי הוצאת בלוטת הפרוסטטה בלבד והשארת הקליפה של הפרוסטטה בגוף. הקליפה של הפרוסטטה שנשארת בגוף לאחר הניתוח, יוצרת בעצם מעבר חדש לשתן משלפוחית השתן אל צינור השופכה.

ד"ר כץ הינו חלוץ שיטת האידוי המשולבת בישראל משנת 1995! ביצע בהצלחה מעל 5,000 טיפולים 

כיצד מתבצע אידוי פרוסטטה?

מכשור מיוחד הכולל מקור אור, מצלמה וכדורית מתכת מוחדר לגוף דרך פתח קיים – צינורית השתן. המכשור זהה למכשור המשמש לניתוח TURP  (כריתת ערמונית סגורה) בהבדל אחד – במקום לולאה חשמלית החותכת  את הרקמה, קיימת כדורית מתכת בקצה המבצעת אידוי של רקמת הערמונית העודפת.

דר' שלום כץ, אורולוג מנתח, מנווט את המכשור, תוך צפייה באמצעות המצלמה אל עבר בלוטת הערמונית המוגדלת. עם התמקמות המכשור בערמונית, מועברת אנרגיה חשמלית באמצעות אלקטרודה במהירות אל כדורית האידוי במטרה לחמם את רקמת הערמונית. החום של הכדורית גורם לאידוי המים הנמצאים בבלוטה. בלוטת הערמונית מתייבשת ומתפוררת, ולמעשה כבר במהלך הטיפול עצמו נפלטות שאריות הערמונית דרך צינורית השתן אל מחוץ לגוף. לאחר התפוררות הערמונית הוסרה למעשה החסימה של צינורית השתן, והתוצאה המתקבלת היא זרימה חזקה והתרוקנות מלאה של שלפוחית השתן. 
הסיבה שניתן לאדות את המים היא כי למעלה מ 60% מגוף האדם יש מרכיב של מים וגם בבלוטת הערמונית נמצא מרכיב מים.

היתרונות בניתוח פרוסטטה באידוי

  • מתאימה לכל גודל פרוסטטה. גם מעל 100 גר'!
  • הרדמה אזורית. ללא חתך חיצוני! וללא תפרים!
  • נמנע דימום במהלך ולאחר הטיפול. אין צורך בעירוי דם.
  • לא קיימת ספיגת נוזלים ולכן אין חשש מהרעלת נוזלים (TUR סינדרום)
  • 24 שעות - ואתה בבית! (מעל 95% מהמטופלים של דר' שלום כץ)
  • מתאימה גם למטופלים הנוטלים מדללי דם
  • התאוששות מהירה כמעט ללא כאבים
  • חזרה מהירה לפעילות רגילה (כשבוע ימים לאחר הטיפול)

ניתוח ערמונית באידוי
תהליך אידוי פרוסטטה בלבד מבצע רק הקטנה של בלוטת הפרוסטטה ולא ריקון מלא של הבלוטה ולכן הסיכוי שהיא תגדל מחדש גבוה. חסרון נוסף הוא שלא ניתן להוציא רקמות פרוסטטה לביצוע פתולוגיה. [חסרונות אלו קיימים בשיטת לייזר ירוק (PVP)
ולכן ד"ר כץ מבצע שילוב של שיטת האידוי עם שיטת ניתוח TURP ובכך מביא לתוצאות הטובות ביותר !

 

השיטה המשולבת מוזכרת במחקרים שבוצעו במרכזים שונים ברחבי העולם והראו כי היא מאפשרת ליהנות מיתרונות שתי השיטות ולהביא לתוצאות טובות יותר. השיטה מאפשרת לטפל בכל גודל ערמונית, אין צורך בניתוח פתוח. 

כיצד מבוצעת שיטת האידוי המשולבת?

הואיל ומכשור האידוי (TUVP) זהה למכשור הכריתה (TURP) ד"ר כץ משתמש בשילוב השיטות כדי להשיג מקסימום יעילות. לאחר שד"ר כץ מבצע אידוי ערמונית, הוא מחליף את יחידת הקצה מכדורית האידוי ללולאה החשמלית. יתרונות השימוש בלולאה החשמלית לאחר טיפול באידוי מאפשר חיתוך רקמות במינימום דימום כי תהליך האידוי שבוצע קודם לכן, אטם את כלי הדם המצויים בערמונית. הרקמות נשלחות למעבדה לביצוע בדיקה פתולוגית. תהליך של אידוי בלבד לא מאפשר קבלת פתולוגיה הואיל והרקמה מתאדה. יתרון נוסף, באמצעות הלולאה החשמלית ד"ר כץ מסוגל לרוקן את בלוטת הערמונית בצורה הטובה ביותר כדי למנוע גדילה מחדש של הערמונית בטווח הארוך. 

יתרונות אידוי פרוסטטה משולבת

  • שיטת האידוי (TUVP) ושיטת הכריתה (TURP) מבוססות על אותו מכשור אופטי, כל ההבדל הוא ביחידת הקצה של המכשור - לולאה חשמלית/כדורית אידוי. ולכן המעבר משיטה אחת לשניה במהלך אותו טיפול הוא אפשרי.
  • הסרה מקסימלית של כל בלוטת הפרוסטטה החוסמת. ניתן להגיע עד לקליפת הפרוסטטה ובכך למנוע את גדילתה מחדש.
  • תהליך הכריתה המתבצע בסיום תהליך האידוי מאפשר הוצאת רקמות לפתולוגיה.
  • התוצאה המתקבלת זהה לתוצאת ניתוח פרוסטטה פתוח וכל זאת ללא צורך בפתיחת בטן.
  • תוצאות הטיפול נשמרות לאורך שנים רבות ללא צורך בניתוח חוזר.
סרטון המדגים את יתרונות אידוי הערמונית בשיטה המשולבת עם הסבר של דר כץ 

הכנות לקראת ניתוח באידוי

בדיקות מעבדה 

לפני הטיפול שמתבצע בבית חולים פרטי, יש לבצע מספר בדיקות במסגרת קופת החולים שבה הנך מבוטח:
  1. ספירת דם PT,PTT, סוכר, אוראה, אלקטרוליטים, קראטינין, שתן כללית ושתן לתרבית
  2. א.ק.ג.
  3. צילום חזה.

בדיקת מרדים

לפני מועד הניתוח יש לתאם בדיקת מרדים רצוי לתאם מועד בסמוך לקביעת מועד הניתוח גם אם הבדיקות עדיין לא מוכנות. הבדיקה נעשית ע"י מרדים מטעם בית חולים בו הנך מבצע את הטיפול. בבדיקה עצמה, המרדים יעבור על כל הבדיקות שביצעת וישוחח איתך על סוג ההרדמה שיבוצע. 
הטיפול מתבצע בהרדמה אזורית בלבד על ידי המרדים כמעט ללא כל כאב. אם תהיה מעוניין, תוכל לצפות בפעולת האידוי של הערמונית דרך מסך הטלוויזיה. 

שבוע לפני הניתוח 

מי שנוטל תרופות מדללי דם, חייב להפסיק ליטול אותם בכפוף להתייעצות עם ד"ר כץ.

ערב לפני הניתוח

  • יש לבצע חוקן בערב לפני הטיפול (לא בבוקר הטיפול)
  • לאכול ארוחה קלה כגון: חביתה, סלט, גבינות.
  • צום 6 שעות לפני - כולל איסור שתית מים, סוכריה או מסטיק. 

יום הניתוח - מה צריך להביא לבית החולים?

בגדים להחלפה, לבנים, כלי רחצה, מגבת, נעלים. 

כמו כן חשוב לא לשכוח להביא - תעודת זהות + מעטפת ניתוח שקיבלת מד"ר כץ + תוצאות בדיקות המעבדה

מהלך טיפול הסרת ערמונית

הטיפול מתבצע בהרדמה אזורית בלבד, כך שאם תרצה תוכל לצפות בפעולת האידוי של הבלוטה דרך מסך הטלוויזיה. 
ההרדמה האזורית מתבצעת ע"י רופא מרדים כמעט ללא כל כאב.

כמה זמן נמשך הטיפול?

פעולת האידוי אורכת כשעה. בסיומה נשאר צנטר (קטטר) בשלפוחית השתן ומתבצעת שטיפה מתמדת. בתום תהליך האידוי, תועבר לחדר התאוששות שם תשהה כשעתיים עד שההרדמה תחלוף לגמרי ואז תעבור למחלקה. לאחר מספר שעות תוכל לשתות ואחר-כך גם לאכול ארוחה קלה.

יום לאחר הטיפול

האחות תוציא את הצנטר (קטטר) (פעולה לא כואבת) ותתחיל להטיל שתן באופן עצמאי. בפעמים הראשונות תחוש מעט צריבה, כאב וטפטוף, תופעות לוואי קלות שלעתים כלל לא מופיעות. גם צבע השתן אדמדם בהתחלה ואחר-כך מתבהר. לאחר מספר פעמים של מתן שתן, האחות תדווח לד"ר כץ על כמות השתן וצבעו וכמו כן על תוצאות בדיקות המעבדה. אם הכל תקין, אחרי ארוחת הצהרים תוכל להשתחרר לביתך.

תקופת ההחלמה וחזרה לשגרה

תהליך החלמתך לאחר הטיפול טרם הסתיים, הוא נמשך עוד כחודשיים - שלושה חודשים לאחר הטיפול. בתקופה זו, יכולות להופיע תופעות שונות. כדי להקל על התמודדותך בתופעות אלה יש לאמץ המלצות אלו: 

  • תזונה - רצוי לאכול מזון קל לעיכול, עשירה בפירות וירקות ופחות בשומנים. ניתן לשתות כמעט ללא הגבלה כ- 2-3 ליטר ביממה (במידה והשתן דמי, רצוי להגדיל את כמות השתייה) פעולת מעיים (יציאות) - חשוב שהיציאות תהיינה סדירות ולא קשות, ניתן לווסת זאת בעזרת כלכלה מתאימה, אך ניתן גם בעזרת משלשלים כגון: נרות גליצרין, שמן פאראפין, תה מידרו או כל אמצעי אחר אליו הינך רגיל כמו שזיפים ומיצים. עצירות ויציאות קשות עלולות לגרום לדימום.
  • פעילות ומנוחה - מנוחה בבית במשך שבוע ימים. יש להימנע ממאמץ גופני במשך 4 שבועות - אין להרים משאות כבדים, להימנע משחייה, ריצה ורכיבה על אופנים. כעבור שבועיים נוספים, רצוי להתחיל בפעילות גופנית בהדרגה הכוללת הליכה מהירה. 
  • יחסי מין - יש להימנע מיחסי מין במשך 4 שבועות לאחר הטיפול. תופעת לוואי שכיחה לאחר ניתוח ערמונית היא "שפיכה אחורית". אצל רוב המנותחים הזרע נשפך אחורה לתוך שלפוחית השתן ויוצא עם מתן השתן. התופעה אינה משפיעה על ההנאה מקיום יחסים לא שלך ולא של בת זוגתך. אין פגיעה בתפקוד המיני. המערכת העצבית שאחראית על התפקוד אינה נפגעת (יש לציין כי המערכת העצבית נמצאת מחוץ לקליפה של הערמונית והסרת הערמונית מתבצעת רק על החלק הפנימי ולכן אין פגיעה)
  • הטלת שתן - סימני אי נוחות במתן השתן יכולים להופיע עד כ- 6 שבועות לאחר הטיפול. סימנים כגון: צריבה, דחיפות ותכיפות בהטלת השתן בשעות הלילה, איבוד שתן וחוסר שליטה חלקית, יכולים להופיע בתקופה זו. סימנים אלה נעלמים בהדרגה, באופן עצמאי, ללא צורך בכל טיפול.
  • דימום בשתן - בתקופת ההחלמה יכול להופיע דימום קל בשתן. אין דבר מעורר דאגה ואינו מצריך טיפול. במידה שהדימום מתגבר, יש להרבות בשתייה ומנוחה.אם מופיע דימום קשה יותר, מלווה קרישי דם רבים עד כדי עצירת שתן, עליך ליצור קשר ישירות עם ד"ר כץ בטלפון הנייד
  • חום - במידה וחום גופך עולה מעל 38 יש ליצור קשר ישירות עם ד"ר כץ בטלפון הנייד

מהם הסיכונים בניתוח פרוסטטה באידוי?

בכל ניתוח קיימים סיכונים, אחת התופעות הלוואי השכיחות בכל ניתוח להסרת הערמונית היא "שפיכה אחורית". אצל רוב המנותחים הזרע נשפך אחורה לתוך שלפוחית השתן ויוצא עם מתן השתן. התופעה אינה משפיע על ההנאה מקיום יחסים לא שלך ולא של בת זוגתך. אין פגיעה בתפקוד המיני. המערכת העצבית שאחראית על התפקוד אינה נפגעת (יש לציין כי המערכת העצבית נמצאת מחוץ לקליפה של הערמונית והסרת הערמונית מתבצעת רק על החלק הפנימי ולכן אין פגיעה)
במקרים נדירים, עלולה להיווצר צלקת באזור צינור השתן אשר תגרום להיצרות מעבר השתן. היצרות זו תדרוש פעולת הרחבה.

האם הטיפול של ד"ר כץ מאושר ומוכר?

שיטת אידוי ערמונית TUVP, המובצעת על ידי ד"ר שלום כץ, הינה שיטה מקובלת בעולם ובישראל.  בנייר העמדה של איגוד האורולוגים הישראלי מוזכרת שיטת אידוי ערמונית בחשמל כאחת משיטות הטיפול המקובלות בהגדלה שפירה של הערמונית. כמובן לפני החלטה על סוג ניתוח יש להתייעץ עם אורולוג מנתח מומחה כדי לבדוק את מידת ההתאמה האישית של כל מטופל ומטופל. החל משנת 2017, בעקבות חוק ההסדרים, לא ניתן לקבל החזרים מהביטוחים המשלימים מכל קופות החולים. עם זאת, קיימות פוליסות ביטוח פרטיות שכן מאפשרות לבחור רופא פרטי ופוליסות אלו משתתפות בעלויות הטיפול באידוי - הן בהוצאות האשפוז והן בשכר המנתח. 
זקוק לייעוץ רפואי?
השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם
טופס


מטופלים מספרים
seperator

ד"ר שלום כץ
מומחה בכירורגיה אורולוגית


טלפון: 054-4663675

פקס: 153-3-6477995

כתובתנו:
אסותא - המגדל האמבולטורי
רחוב הברזל 12, רמת החיל, תל אביב
קומה 11, קבלה 9, חדר 17