ערמונית - דר' שלום כץ
ערמונית -  דר' שלום כץ - אורולוג מומחה
טיפול בבעיות פרוסטטה ערמונית מוגדלת ללא פתיחת דופן הבטן

טיפול בערמונית

טיפול בערמונית נקבע לאחר שבוצעה אבחנה - ערמונית שפירה, דלקת בערמונית או חלילה סרטן בערמונית. ישנה חשיבות גבוהה לטיפול בערמונית כדי למנוע סיבוכים אפשריים. סקירה מקיפה של אפשרויות הטיפול במאמר שלפניכם

לאחר שבוצעו בדיקות מקיפות והבעיה אובחנה, האורולוג ישקול את החלופות המתאימות.  

אבחנה  - ערמונית מוגדלת שפירה

אופן טיפול בערמונית מוגדלת מתבסס על מספר גורמים. חשוב לטפל בתסמינים ולא להזניח על מנת שלא ייגרמו סיבוכים נוספים
  • גודל נפח ערמונית
  • גיל המטופל
  • בריאות כללית
  • מחלות רקע נוספות במידה וקיימות
  • מידת אי הנוחות שלך מהתסמינים הקיימים - עד כמה התסמינים מפריעים לאיכות החיים.
  • עד כמה התופעה גורמת לסיבוכים ובעיות רפואיות נוספות
 
אפשרויות טיפול בערמונית מוגדלת כוללות מספר אפשרויות:
  • שינוי באורח חיים ומעקב
  • טיפול תרופתי 
  • התערבות ניתוחית - ניתוח ערמונית או שיטות זעיר פולשניות

טיפול באמצעות שינוי אורח חיים ומעקב

תסמינים קלים או שאינם מפריעים - במצב זה לא נוטלים תרופות עדיין וגם לא עוברים ניתוח ערמונית. ישנן מספר המלצות שניתן לאמץ העשויות לצמצם את ההשפעה של ערמונית המוגדלת על איכות החיים. 
  • תזונה ושתיה - צמצום צריכת אלכוהול וקפאין הימנעות מנוזלים לפחות שעתיים לפני השינה 
  • המנעות מתרופות המחריפות תסמיניםהימנעות מחומרים נוגדי גודש ואנטיהיסטמינים. אם הינך נוטל תרופות משתנות - שוחח עם הרופא המטפל שלך. אין להפסיק ליטול תרופות משתנות מבלי לשאול תחילה את הרופא שלך.
  • שינויים בהרגלי מתן שתן - להמנע מהתאפקות, לתזמן ביקורים בשירותים כדי "לתרגל" את השלפוחית. 
  • שינויים באורח חיים - רוגע-  מתח יכול לעורר את הדחף להשתין. שמירה על חום גוף- טמפרטורות קרות יכולות לגרום לקשיים במתן שתן ולהגדיל את הדחיפות שלך להשתין. התעמלות על בסיס קבוע. תרגילי קיגל- הידוק ושחרור שרירים באגן מועיל במניעת דליפת שתן.
גם אם בוחרים באופציה של מעקב חשוב לפנות לרופא משפחה או רופא אורולוג בקופת החולים בכדי לבצע בדיקה ראשונית לשלול בעיות אחרות.
בדיקות תקופתיות מומלץ לבצע אחת לשנה החל מגיל 50 כדי לוודא שהתסמינים לא מחמירים או כדי לקבוע התחלת טיפול. 

טיפול בערמונית באמצעות תמציות צמחים

גברים רבים מנסים תמציות צמחים כשהתסמינים של ערמונית מוגדלת קלים עד בינוניים. ניתן להשתמש בהם לבד או בשילוב עם תרופות המחייבות מרשם. שיפור בתסמינים ניתן לצפות לאחר כחודש עד חודשיים. עם זאת, לעיתים התסמינים יכולים להשתפר מעצמם או להחמיר. 
אחד הצמחים הנפוצים לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית מבוסס על צמח הדקל הננסי (Saw Palmetto). משווק תחת השם המסחרי "פרמיקסון". מנגנון הפעולה אינו ברור לחלוטין וההנחה היא שהוא פועל כחומר אנטי דלקתי. דקל ננסי מקל על תסמינים מסויימים של ערמונית מוגדלת אך לא נצפו שיפורים בזרימת מתן השתן.
צמח נוסף הוא שזיף אפריקאי הכולל עיכוב של הורמונים השולטים על צמיחת התאים בערמונית.
הנחיות איגוד האורלוגים האמריקני והאירופאי קובעות כי עד כה לא נצברו די ראיות מדעיות המאפשרות המלצה על שימוש בתכשיר צמחי כלשהו. רק מחקרים מבוקרים מוגבלים בוצעו עד כה בתכשירים אלה.

טיפול בערמונית באמצעות תרופות מרשם

במצב של תסמינים מתונים עד חמורים ההמלצה היא בדרך כלל - טיפול תרופתי. את התרופות יש ליטול באופן רצוף למשך כל החיים, אחרת התסמינים יחזרו. 
תרופות אינן מרפאות ערמונית מוגדלת אלא משפרות תסמינים

התרופות נחלקות לשני סוגים:

חוסמי אלפא

במקור שימשו לטיפול בלחץ דם גבוה (היטרין קרדורל). נועדות להרפות את השריר סביב כלי הדם בשלפוחית השתן והערמונית. בדרך זו מסייעים להגברת זרימת השתן והקלה על תסמינים של תדירות ונוקטוריה (קימה בלילה). תופעות לוואי ירידה בלחץ דם בעמידה, סחרחורות עייפות וכאבי ראש. כדי למנוע תופעות לוואי אלו מינון התרופה עולה בהדרגה ובד"כ התרופה נלקחת בלילה כדי למזער את תופעות הלוואי.
פלומקס (טמסולין) הינו חוסם קולטני אלפא שמיועד עבור הערמונית ונוטה לפחות תופעות לוואי מאשר קרדורל או היטרין. שכן יש פחות השפעה על כלי הדם ועל לחץ הדם. יתרון תרופה זו היא שניתן להתחיל במינון אפקטיבי ולא בהדרגה (כדי למנוע תופעות לוואי).
ניתן לצפות שיפור בתסמינים בתוך מספר ימים, בדרך כלל ההשפעה המקסימלית שלהם מגיעה לאחר נטילה של חודש ימים. אם התרופה לא עזרה לאחר 8 שבועות כנראה שזה לא הפתרון המתאים. מחקרים מצביעים על יותר מ-50% מהגברים מדווחים על שיפור בתסמינים לאחר נטילת כדורים.
ניתן לצפות שיפור בתסמינים בתוך מספר ימים, בדרך כלל ההשפעה המקסימלית שלהם מגיעה לאחר נטילה של חודש ימים.

חוסמי אלפא 5 רדוקטאז

נועדו להקטנת בלוטת הערמונית. התרופה גורמת לחסימת ההמרה של טסטוסטרון לדיהדרוטסטוסטרון (DHT) הורמון מין זכרי העיקרי הנמצא בתוך התאים של בלוטת הערמונית. חסימה זו עשויה לעזור בכיווץ גודלה של הערמונית. אצל אנשים מסויימים עשוי להפחית את תסמיני ערמונית מוגדלת ולהגדיל את קצב זרימת השתן. כדי להשיג תועלת מירבית יש צורך לקחת אותה במשך 6 חודשים. התרופה יעילה למטופלים בעלי ערמוניות גדולות מ-50 סמ"ק. כמו כן, התרופה תורמת להפחתה של כ 50%  ברמות הPSA  (אנטיגן ספציפי לערמונית) המיוצרות ע"י רקמה שפירה של הערמונית. 
שיפור מקסימלי בתסמינים מגיעה לאחר 6 חודשים של נטילת כדורים.

תופעות לוואי : 
3-4% מהמטופלים מדווחים על אין אונות וירידה בחשק מיני (ליבידו). 
2-3%  מהמטופלים מדווחים על ירידה בנפח הזרע.    
פחות מ- 1% מדווחים על צמיחת שדיים
השפעה של קבוצת כדורים זו על הסיכון להתפתחות סרטן ערמונית אינה ברורה
אחד הנושאים המורכבים הקשורים לשימוש בקבוצה זו הוא, שההשפעה שלהם על הסיכון להתפתחות סרטן הערמונית עדיין לא ברורה. ישנם מחקרים שהראו שהם עשויים לדחות את ההתפרצות של סרטן הערמונית, אך להעלות במעט את הסיכון להתפתחות צורה חמורה יותר של הסרטן. תרופות אלו גורמות לשינוי ברמות ה PSA בדם. ה-FDA  שוקל להוסיף הערת אזהרה לקבוצת כדורים אלו.

בדיקת ערמונית מוגדלת פרוסטטה

הערה כללית: במידה שתרופה מסויימת לא יעילה יש להיוועץ עם הרופא המטפל כדי לנסות למצוא תרופה חלופית. לכל אחת מהתרופות הקיימות בשוק יש יתרונות וחסרונות. תהליך זה של מציאת התרופה המתאימה למטופל יכול לקחת מספר חודשים.
בלוטת הערמונית ממשיכה לגדול ולכן ייתכן מצב שבו הכדורים יפסיקו לעזור ואז יש לשקול  ניתוח ערמונית או טיפול אידוי ערמונית. ישנם מטופלים שטיפול תרופתי גורם לתופעות לוואי או לא עוזר בכלל, גם במקרה זה הפתרון יהיה לשקול התערבות ניתוחית.
טיפול תרופתי מחייב את המטופל ליטול אותה למשך שארית חייו, אחרת התסמינים יחזרו.  

טיפול באמצעות ניתוח ערמונית

תסמינים חמורים יכולים להתבטא ב: חוסר יכולת מתמשך לתת שתן (אצירת שתן), אבנים בשלפוחית שתן, פגיעה בכליות, או דם מתמשך בשתן, כל אלו צריכים להיות מטופלים על ידי ניתוח ערמונית או אידוי ערמונית במטרה להפחית את נפח הערמונית, כך שהיא לא תפעיל לחץ על השופכה ועל שלפוחית השתן.
  • ניתוח ערמונית פתוח – כלומר באמצעות חתך בדופן הבטן.  (SPP = Suprapubic Prostatectomy ו- RPP = Retropubic Prostatectomy ). ניתוחים אלו החלו להתבצע בתחילת המאה 20 ובעבר היו הניתוחים הבלעדיים שבוצעו
  • ניתוח ערמונית סגור – בעשרות שנים האחרונות פותחו טכניקות זעיר פולשניות שמטרתן להחליף את הצורך בניתוח פתוח. תוך שימוש בפתח קיים ללא חתך- דרך צינור השתן. החדרת מכשור אופטי הכולל מקור אור ומצלמה, המאפשרת למנתח לראות בזמן אמת את תהליך הניתוח. ישנן טכניקות ניתוח שונות המשמשות לטיפול בערמונית. מגוון רחב של מכשירים פותחו כדי לחתוך או לאדות את רקמת הערמונית החוסמת. חלק מהטיפולים מבצעים רק הקטנה של רקמת הערמונית ואז הפתרון הוא לא ארוך טווח, לעומת זאת ישנם מכשירים המסוגלים לבצע כריתה של כל הרקמה החוסמת ולהגיע עד לקליפה של הערמונית ואז כמובן הפתרון הוא ארוך טווח. היתרון בטיפולים ללא חתך חיצתוני הוא אשפוז קצר והחלמה מהירה.
  • טיפול בשיטת האידוי המשולבת - השיטה פותחה במטרה להחליף את הצורך בניתוח פתוח. ד"ר שלום כץ, אורולוג מומחה ביצע עד היום למעלה מ5,000 ניתוחים באידוי והינו חלוץ השיטה בישראל משנת 1995! הטיפול מבוצע בהרדמה אזורית, דורש אשפוז רק של 24 שעות ולמחרת הטיפול משתחררים הביתה וחוזרים לפעילות רגילה תוך שבוע ימים. הטיפול מומלץ גם למטופלים הנוטלים מדללי דם. 

מידע לסובלים מערמונית מוגדלת
הידעת? שיטת האידוי המשולבת מתאימה לכל גיל ולכל גודל ערמונית ללא פתיחת בטן.    

סרטון המדגים את יתרונות אידוי הערמונית בשיטה המשולבת עם הסבר של דר כץ

טיפול בערמונית ללא ניתוח

עבור גברים מסויימים, בגלל קיומם של מחלות אחרות, ניתוח בהרדמה אינו פתרון עבורם. לגברים אלו אנו מציעים פתרון של חימום ערמונית. הטיפול מבוצע במרפאתו של ד"ר שלום כץ ואורך 45 דקות אשר בסיומו משתחררים הביתה. למידע מורחב אודות הטיפול בחימום לחץ כאן להמשך

אבחנה - דלקת בערמונית

על פי סוג הדלקת יתאים הרופא את הטיפול הרצוי – בדרך כלל טיפול תרופתי. במידה שטיפול תרופתי נכשל קיימת חלופה של טיפול בחימום הערמונית.

אבחנה - סרטן ערמונית

בהנתן סוג הסרטן ודרגתו, הרופא ימליץ על החלופות השונות – מעקב, ניתוח, טיפול הורמונלי או הקרנות.

סיבוכים אפשריים כתוצאה מחוסר טיפול

  • אי יכולת פתאומית לתת שתן -  מצב שאין יכולת לרוקן בכלל את שלפוחית השתן ואצירת שתן מתפתחת. הדבר מחייב התערבות רפואית מיידית – החדרת קטטר (צנטר) דרך הפין או דרך דופן הבטן התחתונה לשלפוחית השתן כדי להקל על הניקוז. במידה ובשלב זה מתעלמים מטיפול, שלפוחית השתן עלולה להגיע למצב של חוסר יכולת להתכווץ ואז יש צורך בניקוז ארוך טווח של שלפוחית השתן באמצעות קטטר, עד להתאוששות של השלפוחית. אם השלפוחית אינה מתאוששת, אז יש צורך בקטטר קבוע או בצינטורים עצמיים לניקוז השלפוחית. 
  • דם בשתן - הידוע כ"המטוריה", יכול להתרחש במטופלים עם ערמונית מוגדלת כתסמין ראשוני או בשלב מאוחר יותר של ההגדלה.
  • דלקות בדרכי השתן - חוסר יכולת לרוקן את שלפוחית השתן עלול להגביר את הסיכון לזיהומים
  • אבנים בדרכי השתן - נגרמות בדרך כלל בשל חוסר יכולת לרוקן לחלוטין את שלפוחית השתן. אבנים עלולות לגרום לזיהום, דם בשתן או חסימה בזרימת השתן.
  • אי ספיקת כליות - לחץ בשלפוחית ​​השתן כתוצאה מחוסר התרוקנות עלול לפגוע ישירות בכליות או לגרום לדלקות בשלפוחית ​​השתן שעלולים להגיע לכליות.
  • שינויים בשלפוחית השתן וביכולתה לתפקד עלולים להתרחש לאורך זמן, במיוחד אם החסימה אינה מטופלת. השלפוחית מגיבה לחסימה של ערמונית על ידי פיתוח דופן שרירי עבה יותר. לעתים קרובות "גידול יתר" זה של שלפוחית השתן, אשר מזוהה עם התפתחות רקמה צלקתית בדופן שלפוחית השתן, עלול להפוך את השלפוחית לרגישה או לעצבנית. גברים עם שלפוחית רגיזה עלולים לסבול דחיפות, וכתוצאה מכך להרגיש צורך קבוע להשתין. במקרים קשים יותר, אף עלולים להגיע למצב של הרטבה.
 

רוצה עכשיו לדבר עם נציגה?
חייג 054-4663675 מכל טלפון.

ד"ר שלום כץ - רפואה אישית
טלפון: 054-4663675
פקס: 153-3-6477995
כתובתנו: הנחושת 4 מגדלי אור רמת החיל, תל אביב.
בסמוך לבית החולים אסותא.
www.prostate.co.il