ערמונית - דר' שלום כץ
ערמונית -  דר' שלום כץ - אורולוג מומחה
טיפול בבעיות פרוסטטה ערמונית מוגדלת ללא פתיחת דופן הבטן

ניתוח ערמונית בשיטת TURP

מהי שיטת TURP לניתוח ערמונית מוגדלת, מתי צריך לעבור ניתוח? מהם היתרונות ומהם הסיכונים, מהן תופעות הלוואי והסיכונים ? האם יש דרך למזער את התופעות?
כל התשובות במאמר שלפניכם

מהי מטרת ניתוח ערמונית בשיטת TURP?

ניתוח TURP הינו ניתוח כריתת ערמונית סגורה כלומר ניתוח שאינו מצריך חתך חיצוני. שם נוסף לצורת ניתוח זו, היא הסרת ערמונית דרך השופכה. הניתוח נועד לטפל בהפרעות במתן שתן עקב ערמונית מוגדלת שפירה (BPH). הגדלה שפירה של הערמונית הינה תהליך טבעי המתרחש כמעט בכל הגברים לאורך זמן, כל עוד יש להם אשכים. בכ - 50% מהגברים מעל גיל 50 קיימת עדות להגדלה של בלוטת הערמונית וככל שהגיל עולה גם השכיחות עולה - בגיל 80 מעל ל- 80% מהגברים קיימת ערמונית מוגדלת. לפחות 30% מהגברים יזדקקו לטיפול עד הגיעם לגיל 70. ההערכה היא כי בין 25-50% מהגברים הסובלים מערמונית מוגדלת, יכולים לשפר את מצבם באמצעות טיפול תרופתי או ניתוח פרוסטטה.  

בניתוח TURP מוסר רק החלק הפנימי (הבלוטי) של הערמונית, כך שהיא לא תפעיל לחץ על שלפוחית השתן וצינור השופכה ולכן נקרא " כריתת ערמונית חלקית ". חשוב להדגיש כי הקליפה (הקפסולה) של הערמונית נשארת שלמה בכל שיטות ניתוח ערמונית שפירה. קליפת הערמונית מייצרת מעבר חדש של השתן במקום הבלוטה שנכרתה.  

במקרים בהם יש צורך בכריתת ערמונית בשל גידול סרטני, מוסרת כל הערמונית כמקשה אחת - הכוללת את שלפוחית הזרע וצינור הזרע - " כריתת ערמונית מלאה". 

ניתוח ערמונית

מתי צריך לעבור ניתוח?

ניתוח הינו פתרון מיידי לחסימה במתן השתן או להפרעות הנובעות מערמונית מוגדלת. בחירת שיטת הניתוח תלויה בניסיון ובהעדפת המנתח, בגורמי הסיכון לניתוח ובהעדפת המטופל. 

  • עצירת שתן או " אצירת שתן " - מצב של חסימה מוחלטת במתן השתן, לאחר ניסיון גמילה מקטטר שנכשל. 
  • אי ספיקת כליות כתוצאה מערמונית מוגדלת
  • טיפול תרופתי נכשל, לא עוזר במידה הרצויה או גורם לתופעות לוואי ולכן הופסק.
  • דלקות חוזרות ונשנות במתן השתן עקב ערמונית מוגדלת
  • דימומים חוזרים במתן השתן בעקבות ערמונית מוגדלת
  • אבנים בשלפוחית השתן
  • המלצת הרופא המטפל לעבור ניתוח ערמונית
כמובן שישנם מקרים בהם ניתן לבחור באופציה ניתוחית כאופצית טיפול ראשונית, אך זאת לאחר שהרופא הציג את כל האפשרויות הטיפוליות ופורטו יתרונות וחסרונות של האפשרויות השונות.


חשוב להדגיש כי שינוי בגודל ערמונית, עליה בערכי PSA וגיל מטופל אינם מהווים המלצה מוחלטת לניתוח

כיצד מתבצע הניתוח? 

שיטת הניתוח הסגור השכיח ביותר לבעיית ערמונית מוגדלת שפירה (BPH) היא ניתוח TURP. ניתוח TURP נחשב לאמת המידה הטיפולית (GOLD STANDARD) לערמונית קטנה מ 80 גרם. הליך TURP אינו דורש חתך חיצוני. במקום זאת, המנתח מחדיר מכשור אופטי (רזטוסקופ) דרך הפין במעלה השופכה כדי להסיר רקמות של בלוטת הערמונית בד"כ מבוצע בהרדמה אזורית. המכשיר כולל מצלמה, מקור אור ולולאה חשמלית וכן חיבור של נוזלים לבצע שטיפות (ע"י גליצין) של חלקי הרקמה הנחתכת.  הניתוח אורך עד כשעה כדי למנוע הרעלת נוזלים (TUR SYNDROM) ולכן גודל הערמונית המומלץ לטיפול בשיטה זו היא קטן מ-80 גרם. בסיום הטיפול מוחדר קטטר (צנטר) למשך 2-3 ימים ובדרך כלל גם נשארים לאשפוז בבית החולים בימים אלו. באמצעות הקטטר מבוצע שטיפה מתמדת של שלפוחית השתן ומנוקזים נוזלי השטיפה והשתן אל מחוץ לגוף. רקמת הערמונית המוסרת משמשת לבדיקה פתולוגית (ביופסיה). 

כמה זמן נמשך הניתוח?

הניתוח אורך עד כשעה כדי למנוע הרעלת נוזלים (TUR SYNDROM) - היא אחת מהבעיות הקשות בניתוח TURP. התופעה נגרמת כתוצאה מספיגת יתר של החומר גליצין שנועד לבצע שטיפות של חלקי הערמונית המוסרת. ב כ 10% מהמקרים קיים חשש להרעלת נוזלים. סיכון להרעלת נוזלים עולה במצבים בהם משך הניתוח אורך מעל שעה, זו הסיבה ששיטת TURP מוגבלת לטיפול בערמוניות קטנות עד בינונית (עד כ-80 גר'). 

מהם הסיכונים בניתוח TURP?

בניתוח TURP אומנם אין חשש לזיהום באזור החתך כי לא בוצע חתך חיצוני (הכל מבוצע דרך פתח קיים- צינור השתן)  אבל קיימים סיכונים אחרים:
  • רמות נתרן נמוכות בדם - הגוף סופג יותר מדי מהנוזל גליצין המשמש לשטוף את אזור הניתוח במהלך ניתוח TURP. מצב זה - ידוע בשם TUR SYNDROM. הרעלת הנוזלים מביאה לפגיעה באיזון המלחים בגוף.  התופעות של התסמונת כוללות – בלבול, בחילות, הקאות, לחץ דם גובה, האטות בקצב הלב, הפרעות ראייה. זו הסיבה שניתוח TURP מוגבל לערמוניות בגודל קטן עד בינוני כדי שמשך הניתוח לא יעלה על כשעה. 
  • דלקת בדרכי השתן - מיד עם סיום הניתוח יוחדר צנטר (קטטר) למשך 2-3 ימים. ככל שזמן קטטר ממושך יותר כך הסיכון לדלקת גבוה יותר. 
  • שפיכה אחורית (אורגזמה יבשה) - תופעה שכיחה וארוכת טווח (בין 50-75% מהמקרים) לכל סוג ניתוח ערמונית. הזרע משתחרר במהלך השפיכה לתוך שלפוחית השתן (אחורה) ויוצא לאחר מכן עם מתן השתן. תופעה זו אינה פוגעת בתפקוד ולא בהנאה. אבל הסיכוי להביא ילדים פוחת. לכן, גבר המעוניין להביא ילדים רצוי שיתייעץ עם הרופא לגבי תהליך של הקפאת זרע. 
  • דימום רב - לעיתים קיים איבוד דם במהלך הניתוח הדורש לקבל עירוי דם. 
  • אובדן זמני של שליטה בשלפוחית השתן (בריחת שתן) לעיתים נדירות באופן קבוע
  • משך קטטר לאחר ניתוח בין 2-3 ימים
  • היצרות בצינור השופכה או בצוואר שלפוחית השתן כתוצאה מהצטלקות אזור הניתוח
כ 10% מהגברים שעוברים ניתוח TURP יזדקקו לניתוח חוזר בתוך 10 שנים.

האם יש דרך לצמצם תופעות לוואי? 

שילוב טכניקת אידוי ערמונית לפני ניתוח TURP פותר את בעיית ספיגת הנוזלים.
במהלך הטיפול בערמונית ד"ר כץ מבצע בשלב ראשון אידוי - שלב זה מתאפיין באטימה של כלי הדם המצויים בבלוטת הערמונית (קואגולציה). מחקרים רפואיים מראים כי תהליך האטימה של כלי הדם בשיטת אידוי ערמונית מונעת ספיגת נוזל הגליצין במהלך הטיפול. אטימת כלי הדם מונעת את סכנת הרעלת הנוזלים שקיימת בשיטת ה TURP. זו הסיבה שניתן לטפל בכל גודל ערמונית גם בערמוניות גדולות מעל 80 גרם ללא מגבלה בזמן הטיפול הנדרש.

יתרון נוסף של תהליך האידוי הוא -  אטימת כלי הדם בערמונית מונעת דימום במהלך הטיפול וגם לאחריו. זו הסיבה ששיטת האידוי בטוחה ומתאימה עבור חולים הצורכים תרופות מדללי דם.
בשלב שני של הטיפול - מתבצעת כריתה באמצעות לולאת ה TURP מיד עם סיום תהליך האידוי. תהליך זה, מאפשר לרוקן את כל החלק הבלוטי של הערמונית ובכך למנוע את גדילתה מחדש. בכך פוחתים הסיכויים בצורה שמעותית מהצורך בניתוח חוזר לאחר עשור.
מידע לסובלים מערמונית מוגדלת
הידעת? הסיבה שניתן לשלב אידוי וכריתה בתהליך אחד היא, ששני התהליכים מבוססים על אותו מכשור אופטי. המעבר משיטת אידוי לשיטת כריתה היא ללא קושי תוך כדי הטיפול עצמו !
שיטת האידוי המשולבת מאפשרת טיפול בכל גודל ערמונית ללא צורך בפתיחת בטן!
שיטת אידוי ערמונית TUVP, הינה שיטה מקובלת בעולם ובישראל. בנייר העמדה של איגוד האורולוגים הישראלי מוזכרת שיטת אידוי ערמונית TUVP כאחת משיטות הטיפול המקובלות בהגדלה שפירה של הערמונית.
במגזין (J Endourol ( 2014 Oct 29 פורסמה השוואה שנעשתה במדינת ניו יורק בנושא שימוש בניתוחי TURP  בין השנים 2000-2002 לעומת השנים 2009-2011. נמצא כי השימוש ב ניתוחי TURP ירד באופן משמעותי מ- 72.2% ל48.3% מהמקרים, לעומת עליה משמעותית מ-6.4% ל44.5% בשימוש בשיטות אידוי, לייזר וכיו"ב.  

יתרונות שילוב אידוי עם ניתוח TURP

  • מתאימה לכל גודל ערמונית. גם מעל 200 גר'!
  • הרדמה אזורית. ללא חתך חיצוני! וללא תפרים!
  • נמנע דימום במהלך ולאחר הטיפול. אין צורך בעירוי דם.
  • מתאימה גם למטופלים הנוטלים מדללי דם
  • לא קיימת ספיגת נוזלים ולכן אין חשש מהרעלת נוזלים (TUR סינדרום)
  • 24 שעות - ואתה בבית! (מעל 95% מהמטופלים של דר' שלום כץ)
  • התאוששות מהירה כמעט ללא כאבים
  • חזרה מהירה לפעילות רגילה (כשבוע ימים לאחר הטיפול)
לסיכום, למעלה מ- 20 שנות מעקב של ד"ר שלום כץ על מטופליו, מראים כי הצורך בניתוח חוזר לאחר 10 שנים הוא פחות מ -2%. שיעור זהה לצורך לאחר ניתוח פתוח!!

סרטון המדגים את יתרונות אידוי הערמונית בשיטה המשולבת עם הסבר של דר כץ    

הכנות לקראת ניתוח

בדיקות מעבדה 

לפני הטיפול שמתבצע בבית חולים פרטי, יש לבצע מספר בדיקות במסגרת קופת החולים שבה הנך מבוטח:
  1. ספירת דם PT,PTT, סוכר, אוראה, אלקטרוליטים, קראטינין, שתן כללית ושתן לתרבית
  2. א.ק.ג.
  3. צילום חזה.

בדיקת מרדים

לפני מועד הניתוח יש לתאם בדיקת מרדים רצוי לתאם מועד בסמוך לקביעת מועד הניתוח גם אם הבדיקות עדיין לא מוכנות. הבדיקה נעשית ע"י מרדים מטעם בית חולים בו הנך מבצע את הטיפול. בבדיקה עצמה, המרדים יעבור על כל הבדיקות שביצעת וישוחח איתך על סוג ההרדמה שיבוצע. 
הטיפול מתבצע בהרדמה אזורית בלבד על ידי המרדים כמעט ללא כל כאב. אם תהיה מעוניין, תוכל לצפות בפעולת האידוי של הערמונית דרך מסך הטלוויזיה. 

שבוע לפני הניתוח 

מי שנוטל תרופות מדללי דם, חייב להפסיק ליטול אותם בכפוף להתייעצות עם ד"ר כץ.

ערב לפני הניתוח

  • יש לבצע חוקן בערב לפני הטיפול (לא בבוקר הטיפול)
  • לאכול ארוחה קלה כגון: חביתה, סלט, גבינות.
  • צום 6 שעות לפני - כולל איסור שתית מים, סוכריה או מסטיק. 

יום הניתוח - מה צריך להביא לבית החולים?

בגדים להחלפה, לבנים, כלי רחצה, מגבת, נעלים. 

כמו כן חשוב לא לשכוח להביא - תעודת זהות + מעטפת ניתוח שקיבלת מד"ר כץ + תוצאות בדיקות המעבדה

מהלך ניתוח TURP

הטיפול מתבצע בהרדמה אזורית, כך שאם תרצה תוכל לצפות בפעולה דרך מסך הטלוויזיה. ההרדמה האזורית מתבצעת ע"י רופא מרדים כמעט ללא כל כאב. הניתוח אורך מקסימום כשעה. בסיומה נשאר צנטר (קטטר) בשלפוחית השתן ומתבצעת שטיפה מתמדת. בתום התהליך תועבר לחדר התאוששות שם תשהה כשעתיים עד שההרדמה תחלוף לגמרי ואז תעבור למחלקה. לאחר מספר שעות תוכל לשתות ואחר-כך גם לאכול ארוחה קלה.

יום לאחר הטיפול

האחות תוציא את הצנטר (קטטר) (פעולה לא כואבת) ותתחיל להטיל שתן באופן עצמאי. בפעמים הראשונות תחוש מעט צריבה, כאב וטפטוף, תופעות לוואי קלות שלעתים כלל לא מופיעות. גם צבע השתן אדמדם בהתחלה ואחר-כך מתבהר. לאחר מספר פעמים של מתן שתן, האחות תדווח לד"ר כץ על כמות השתן וצבעו וכמו כן על תוצאות בדיקות המעבדה. אם הכל תקין, אחרי ארוחת הצהרים תוכל להשתחרר לביתך.

תקופת החלמה וחזרה לשגרה

  • מנוחה בבית במשך שבוע ימים
  • להימנע ממאמץ גופני במשך 4 שבועות - אין להרים משאות כבדים, להימנע משחייה, ריצה ורכיבה על אופנים.
  • כעבור שבועיים נוספים, רצוי להתחיל בפעילות גופנית בהדרגה הכוללת הליכה מהירה. 
  • יש להימנע מיחסי מין במשך 4 שבועות לאחר הטיפול. 

תהליך החלמתך לאחר הטיפול טרם הסתיים, הוא נמשך עוד כחודשיים - שלושה חודשים לאחר הטיפול. בתקופה זו, יכולות להופיע תופעות שונות. כדי להקל על התמודדותך בתופעות אלה יש לאמץ המלצות אלו: 

  • תזונה - רצוי לאכול מזון קל לעיכול, עשירה בפירות וירקות ופחות בשומנים. ניתן לשתות כמעט ללא הגבלה כ- 2-3 ליטר ביממה (במידה והשתן דמי, רצוי להגדיל את כמות השתייה)
  • פעולת מעיים (יציאות) - חשוב שהיציאות תהיינה סדירות ולא קשות, ניתן לווסת זאת בעזרת כלכלה מתאימה, אך ניתן גם בעזרת משלשלים כגון: נרות גליצרין, שמן פאראפין, תה מידרו או כל אמצעי אחר אליו הינך רגיל כמו שזיפים ומיצים. עצירות ויציאות קשות עלולות לגרום לדימום.
  • פעילות ומנוחה - מנוחה בבית במשך שבוע ימים. יש להימנע ממאמץ גופני במשך 4 שבועות - אין להרים משאות כבדים, להימנע משחייה, ריצה ורכיבה על אופנים. כעבור שבועיים נוספים, רצוי להתחיל בפעילות גופנית בהדרגה הכוללת הליכה מהירה. 
  • יחסי מין - יש להימנע מיחסי מין במשך 4 שבועות לאחר הטיפול. תופעת לוואי שכיחה לאחר ניתוח ערמונית היא "שפיכה אחורית". אצל רוב המנותחים הזרע נשפך אחורה לתוך שלפוחית השתן ויוצא עם מתן השתן. התופעה אינה משפיעה על ההנאה מקיום יחסים לא שלך ולא של בת זוגתך. אין פגיעה בתפקוד המיני. המערכת העצבית שאחראית על התפקוד אינה נפגעת (יש לציין כי המערכת העצבית נמצאת מחוץ לקליפה של הערמונית והסרת הערמונית מתבצעת רק על החלק הפנימי ולכן אין פגיעה)
  • הטלת שתן - סימני אי נוחות במתן השתן יכולים להופיע עד כ- 6 שבועות לאחר הטיפול. סימנים כגון: צריבה, דחיפות ותכיפות בהטלת השתן בשעות הלילה, איבוד שתן וחוסר שליטה חלקית, יכולים להופיע בתקופה זו. סימנים אלה נעלמים בהדרגה, באופן עצמאי, ללא צורך בכל טיפול.
  • דימום בשתן - בתקופת ההחלמה יכול להופיע דימום קל בשתן. אין דבר מעורר דאגה ואינו מצריך טיפול. במידה שהדימום מתגבר, יש להרבות בשתייה ומנוחה.אם מופיע דימום קשה יותר, מלווה קרישי דם רבים עד כדי עצירת שתן, עליך ליצור קשר ישירות עם ד"ר כץ בטלפון הנייד
  • חום - במידה וחום גופך עולה מעל 38 יש ליצור קשר ישירות עם ד"ר כץ בטלפון הנייד

 

בדיקת ערמונית מוגדלת פרוסטטה

מה הסיכון בניתוח TURP משולב?

בכל ניתוח קיימים סיכונים, אחת התופעות הלוואי השכיחות בכל ניתוח להסרת הערמונית היא "שפיכה אחורית". אצל רוב המנותחים הזרע נשפך אחורה לתוך שלפוחית השתן ויוצא עם מתן השתן. התופעה אינה משפיע על ההנאה מקיום יחסים לא שלך ולא של בת זוגתך. אין פגיעה בתפקוד המיני. המערכת העצבית שאחראית על התפקוד אינה נפגעת (יש לציין כי המערכת העצבית נמצאת מחוץ לקליפה של הערמונית והסרת הערמונית מתבצעת רק על החלק הפנימי ולכן אין פגיעה)
במקרים נדירים, עלולה להיווצר צלקת באזור צינור השתן אשר תגרום להיצרות מעבר השתן. היצרות זו תדרוש פעולת הרחבה.

האם הטיפול באידוי מאושר ומוכר?

TUVP, המובצעת על ידי ד"ר שלום כץ, הינה שיטה מקובלת בעולם ובישראל.  בנייר העמדה של איגוד האורולוגים הישראלי מוזכרת שיטת אידוי ערמונית בחשמל כאחת משיטות הטיפול המקובלות בהגדלה שפירה של הערמונית. כמובן לפני החלטה על סוג ניתוח יש להתייעץ עם אורולוג מנתח מומחה כדי לבדוק את מידת ההתאמה האישית של כל מטופל ומטופל. החל משנת 2017, בעקבות חוק ההסדרים, לא ניתן לקבל החזרים מהביטוחים המשלימים מכל קופות החולים. עם זאת, קיימות פוליסות ביטוח פרטיות שכן מאפשרות לבחור רופא פרטי ופוליסות אלו משתתפות בעלויות הטיפול באידוי - הן בהוצאות האשפוז והן בשכר המנתח.  
 

רוצה עכשיו לדבר עם נציגה?
חייג 054-4663675 מכל טלפון.

ד"ר שלום כץ - רפואה אישית
טלפון: 054-4663675
פקס: 153-3-6477995
כתובתנו: הנחושת 4 מגדלי אור רמת החיל, תל אביב.
בסמוך לבית החולים אסותא.
www.prostate.co.il