בעיות בערמונית

כל הגברים נמצאים בסיכון לבעיות בערמונית. לפניכם מקבץ בעיות שכיחות בערמונית. חשוב להתייעץ עם אורולוג מומחה כדי לאבחן באופן וודאי את מקור הבעיה. ערמונית מוגדלת, סרטן בערמונית או דלקת כרונית מהם סוגי התופעות הקיימות? כל המידע בכתבה לפניכם

ערמונית מוגדלת שפירה

ערמונית מוגדלת או הגדלה שפירה של ערמונית, היא תוצאה טבעית של הזדקנות וסבירה יותר שתתרחש אצל גברים שאבותיהם או אחיהם סבלו מהבעיה. עם זאת, ערמונית מוגדלת תתרחש כמעט בכל הגברים לאורך זמן, כל עוד יש להם אשכים. מתחת לגיל 40 הסבירות לעמונית מוגדלת שפירה היא פחות מ-10%. בכ-50% מהגברים מעל גיל 50 קיימת עדות להגדלה של בלוטת הערמונית. ולפחות 30% מהם יזדקקו לטיפול עד שהם יגיעו לגיל 70. 
ישנם מספר טיפולים יעילים לערמונית מוגדלת הכוללים תרופות, טיפול זעיר פולשניים וניתוח. כדי לבחור את האפשרות הטובה ביותר, האורולוג המטפל יבחן את ההפרעות שלך, גודל הערמונית ומצבים בריאותיים נוספים שאולי הינך סובל מהם וכמובן גם ההעדפות שלך.
 
ההפרעות הנגרמות על ידי פרוסטטה מוגדלת נחלקות לשני סוגים:
  • הפרעה חסימתית (OBSTRUCTIVE) - כתוצאה מחסימה מכנית של זרימת השתן הנגרמת כתוצאה מהפרוסטטה המוגדלת. במצב ששלפוחית השתן של הגבר מתכווצת כדי להתרוקן היא צריכה להתגבר על החסימה הנוצרת מההגדלה של הפרוסטטה.
  • הפרעה כתוצאה מגירוי (IRRITATIVE) - בדרך כלל שילוב של חסימה מכאנית וההשפעה של החסימה. בגלל החסימה, השלפוחית צריכה לעבוד קשה יותר כדי להתרוקן. כדי להיות מסוגלת לעשות זאת היא עוברת סדרת שינויים שמובילה אותה למצב של "שלפוחית רגיזה". השלפוחית הרגיזה היא זו שגורמת בחלקה לתופעות של הגירויים.

הפרעות חסימתיות כוללות 

היסוס/מאמץ – כשצינור השופכה חסום, לעיתים קרובות יהיה קשה להתחיל להשתין למרות הרצון. במצב זה גברים בדרך כלל  ירגישו צורך לאמץ את שרירי הבטן ויתכופפו כדי להתחיל את מתן השתן.
זרם חלש/מקוטע - זרימת השתן עלולה להיות איטית או פחותה והטלת השתן יכולה להיות מאופיינת בצורך להתחיל ולהפסיק, הדורש מאמץ נוסף.

הפרעות איריטטיביות (גירוי) כוללות

תדירות - עקב שינויים בדופן שלפוחית השתן, כמו גם חוסר התרוקנות מלאה של שלפוחית השתן, יש צורך לתת שתן בתדירות גבוהה.

נוקטוריה – קימה בלילה, תופעה זו מתוארת כחוסר יכולת לישון לילה שלם מבלי לקום לתת שתן. השתנת יתר בלילה היא מצב שבו מתעוררים מספר פעמים במהלך הלילה כדי להשתין/ בד"כ כמות השתן יורדת במהלך הלילה ואז השתן הופך למרוכז יותר. המשמעות היא שרוב האנשים מסוגלים לישון 6-8 שעות ללא צורך במתן שתן. אנשים הסובלים מנוקטוריה יקומו באמצע הלילה כדי לתת שתן ולעיתים קרובות מחזורי השינה ישובשו.

דחיפות – דחף פתאומי לעיתים בלתי נשלט לתת שתן שנובע ממצב של "שלפוחית רגיזה".
 

הפרעות במתן שתן בשכיחות נמוכה יכולות להיות: 


  • דלקת בדרכי שתן
  • אצירת שתן - חוסר יכולת להשתין - אם אתה לא מצליח לתת שתן בכלל יש לפנות לטיפול רפואי מיידי. 
  • דם בשתן

סרטן ערמונית

סרטן הערמונית, הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים (מלבד סרטן העור). אם כי, יש לזכור שסרטן הערמונית בדרך כלל מתפתח לאט, שיעור ההישרדות היחסי ל- 5 שנים עומד כיום על מעל 90%. בדומה לערמונית מוגדלת שפירה, הסיכון לחלות בסרטן הערמונית עולה עם גיל. ההערכה היא שאפשר למצוא כבמחצית מכלל הגברים מעל גיל 70 וכמעט בכל הגברים מעל גיל 90 תאים סרטניים.
מאז גילויו של בדיקת הדם לאנטיגן ספציפי של הערמונית (PSA) סרטן הערמונית יכול להיות מזוהה בשלב מוקדם הרבה יותר. 
למרות שעוד לא הוכח מבחינה מדעית כי בדיקה זו אכן מצילה חיים הנושא עדיין שנוי במחלוקת.

הגורם לסרטן הערמונית עדיין אינו ידוע, אך גורמי סיכון הקשורים כוללים היסטוריה משפחתית-  אם יש אב או  אח עם סרטן הערמונית. מסיבה זו, ההמלצה היא לבצע סקירה לסרטן הערמונית החל מגיל 40 במידה ויש הסטוריה משפחתית, אחרת ההמלצה היא מגיל 50.
כ-9% מכל מקרי הסרטן מכונים "משפחתיים" – צורה של סרטן המועבר גנטית ועלול לפגוע בגברים צעירים יותר (פחות מגיל 55).
מומלץ לבצע סקירה לסרטן הערמונית החל מגיל 50. במידה שיש הסטוריה משפחתית, מומלץ לבצע החל מגיל 40
סרטן הערמונית הוא ייחודי בכך שהוא קיים בשתי צורות – לא צפוי לשלוח גרורות וצורה בעלת פוטנציאל קטלני.

דלקת בערמונית

מידע לסובלים מערמונית מוגדלת
לידיעתך ד"ר שלום כץ אינו מטפל בבחורים צעירים

דלקת בערמונית
 פרוסטטיטיס, מצב שבו קיימת נפיחות וגירוי (דלקת או זיהום) של בלוטת הערמונית. התופעה שכיחה יותר בגברים צעירים ובגיל העמידה. הסטטיסטיקה מראה כי בין 5-10% מהגברים יפתחו דלקת בערמונית במהלך חייהם.
הדלקת נגרמת לעיתים קרובות על ידי זנים נפוצים של חיידקים. הזיהום עלול להתחיל כאשר חיידקים נישאים בדליפות שתן אל תוך הערמונית. זיהום על ידי חיידק בדרך כלל יכול להיות מטופל בהצלחה על ידי אנטיביוטיקה. משך התקופה של נטילת האנטיביוטיקה והמינון משתנה בהתם לסוג הזיהום.

קיימים שני סוגי זיהומים:
  • חיידקית חריפה - בדרך כלל מופיעה בפתאומיות מלווה בתסמינים דמויי שפעת. 
  • חיידקית כרונית - מתמשכת במשך 3 חודשים או יותר. עלולה להתפתח כתוצאה מכמויות קטנות של חיידקים שלא חוסלו על ידי אנטיביוטיקה, כי הם "מוסתרות" בערמונית. במצב זה הגבר חווה כאבים במפשעה, אזור אברי מין או האגן. אבל אין ראיות לדלקת. 
זיהומים חוזרים ונשנים עשוי לאותת על ליקוי מבנה הערמונית ואז יש לשקול ניתוח ערמונית שעשוי לרפא מקרים קשים במיוחד.

במידה שהדלקת אינה חיידקית, תרופות להרפיית שרירי הערמונית עשויים להיות מועילים. תרופות העשויות לעזור בהפחתת הכאב הם מסוג אנטי דלקתי.

גורמים נוספים להתפתחות דלקת מלבד חיידקים יכולים לנבוע מ:
  • הפרעה במערכת חיסונית
  • הפרעה במערכת עצבים
  • פגיעה בערמונית או באזור הערמונית.

תסמינים לדלקת בערמונית:

  • כאב או צריבה בעת המתן שתן
  • קושי במתן שתן, כגון הטלת שתן בהיסוס.
  • תכיפות במתן השתן בעיקר בלילה (נוקטוריה)
  • דחיפות במתן השתן
  • כאב בבטן, במפשעה או בגב תחתון
  • כאבים באזור שבין שק האשכים ופי הטבעת (חיץ נקבים)
  • כאב או אי נוחות בפין או האשכים
  • אורגזמות כואבות (פליטות)
  • תסמינים דמויי שפעת (במצב של ערמונית חיידקית) 

כאבים בערמונית

כאב יכול להיות מורגש בדיוק היכן שהשתן עובר אל מחוץ לגוף או, יכול להיות מורגש בתוך הגוף, מאחורי עצם הערווה, או בשלפוחית השתן או בערמונית. כאב בעת מתן שתן הוא בעיה שכיחה למדי. אנשים החווים כאב במתן שתן גם עשויים להרגיש דחף לתת שתן לעיתים תכופות יותר. כאבים בהטלת שתן לרוב נגרם על ידי זיהום או דלקת בדרכי השתן. 

גורמים נוספים להפרעות במתן השתן

מצבים שעלולים לגרום לתסמינים דומים לאלו הנגרמים על ידי הערמונית המוגדלת כוללים:

מתי חשוב לקבוע תור אצל אורולוג מומחה?

אם אתה נתקל בבעיות בדרכי השתן, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל. גם אם אינך חושב שהתסמינים מטרידים, חשוב לזהות או לשלול כל סיבה שהיא. בעיות לא-מטופלות בשתן עלולות להוביל לחסימה בדרכי השתן. בשלב ראשוני יש לתאם תור אצל רופא בקופת החולים. ד"ר שלום כץ אינו מהווה תחליף לייעוץ ראשוני בקופת החולים וכפי שצויין לעיל, הוא אינו מטפל בבחורים צעירים.
 
זקוק לייעוץ רפואי?
השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם
טופס
   


מטופלים מספרים
seperator

ד"ר שלום כץ
מומחה בכירורגיה אורולוגית


טלפון: 054-4663675

פקס: 153-3-6477995

כתובתנו:
אסותא - המגדל האמבולטורי
רחוב הברזל 12, רמת החיל, תל אביב
קומה 11, קבלה 9, חדר 17