מהי ערמונית מוגדלת?
קיימים שני סוגים של ערמונית מוגדלת :
- ערמונית מוגדלת שפירה – BPH - Benign Prostatic hyperplasia - היפרפלזיה שפירה של הערמונית או לחילופין הגדלה שפירה של הערמונית
- ערמונית מוגדלת סרטנית
הגדלה שפירה של הערמונית הינה תהליך טבעי המתרחש כמעט בכל הגברים לאורך זמן, כל עוד יש להם אשכים. בכ - 50% מהגברים מעל גיל 50 קיימת עדות להגדלה של בלוטת הערמונית. וככל שהגיל עולה גם השכיחות עולה - בגיל 80 מעל ל- 80% מהגברים קיימת ערמונית מוגדלת. לפחות 30% מהגברים יזדקקו לטיפול עד הגיעם לגיל 70. ההערכה היא כי בין 25-50% מהגברים הסובלים מערמונית מוגדלת, יכולים לשפר את מצבם באמצעות טיפול תרופתי או ניתוח ערמונית.
מהו גודל ערמונית תקין?
למרות ששכיחות בעיות בדרכי השתן גדלה ככל שגיל הגברים עולה, גודל הערמונית אינו קובע את חומרת התסמינים. במקרים מסוימים, חסימה של זרימת שתן עלולה להתרחש ללא הגדלה דרמטית של הערמונית. לעומת זאת אצל מטופלים אחרים, הגדלה משמעותית של הערמונית יכולה להיות נוכחת ללא תסמינים מורגשים במתן השתן. גודל ערמונית תקין הוא כ 25 גרם (סמ"ק). הערמונית תחומה בגוף על ידי קפסולה (קופסית). ככל שהערמונית גדלה היא עשויה לגדול פנימה, לתוך השופכה (צינור השתן), וככל שהיא גדלה התוצאה היא חסימה של השופכה ושל זרימת השתן.
(ראה איור משמאל)
עם זאת, ערמונית גדולה יכולה להיות דבר חיובי, בכל הנוגע לסרטן ערמונית. קיימים מחקרים המראים כי גברים בעלי ערמוניות גדולות נוטים להיות בעלי ציוני גליסון נמוכים יותר ונוטים פחות לפתח סרטן המתפשט מחוץ לקופסית של הערמונית. לא נמצא הסבר מדוע גודל ערמונית גדול הוא לעיתים קרובות טוב יותר. ההשערה היא כי גברים עם ערמונית מוגדלת מאוד, עוברים ביופסיות בתדירות גבוהה יותר ובגיל צעיר יותר, כי רמות ה PSA שלהם גבוהות יותר. ולכן הסרטן מתגלה בשלב מוקדם יותר.
מהם הגורמים להגדלה של ערמונית?
הרפואה עדיין לא יודעת מה בדיוק גורם להגדלת הערמונית. קיימת השערה בגלל שינויים באיזון ההורמונלי של גברים מתבגרים. הסטוריה משפחתית עשויה להיות גם גורם משפיע – אם אב או אח סובל/סבל מבלוטת הערמונית, סביר להניח כי גם אתה תחווה תסמינים של ערמונית מוגדלת. למידע מורחב אודות גורמים לערמונית מוגדלת לחץ
מהם התסמינים לערמונית מוגדלת?
- תופעות חסימתיות - נגרמים כתוצאה מחסימה מכנית של זרימת השתן הנגרמת כתוצאה מהערמונית המוגדלת. במצב ששלפוחית השתן של הגבר מתכווצת כדי להתרוקן היא צריכה להתגבר על החסימה הנוצרת כתוצאה מההגדלה של הערמונית. הקשיים שחווים הם - היסוס או מאמץ בנתינת שתן, זרם שתן חלש או מקוטע.
- תופעות אירטטיביות (גירויי) - בדרך כלל שילוב של חסימה מכאנית וההשפעה של החסימה. בגלל החסימה, השלפוחית צריכה לעבוד קשה יותר כדי להתרוקן. מתבטא בתדירות גבוהה, קימה מרובה בלילה לתת שתן, דחיפות.
ערמונית מוגדלת שאינה מטופלת עלולה להחמיר. ככל שהמחלה מתקדמת, תופעות של נוקטוריה, הססנות, מאמץ, זרם חלש, מוחמרות. התוצאה היא חוסר יכולת לרוקן את שלפוחית השתן והתפתחות מצב הנקרא "
שארית שתן". הנוכחות של שארית שתן עלולה להוביל להתפתחות של בעיות אחרון כגון דלקת בדרכי השתן, אבנים בשלפוחית השתן
או במקרה הגרוע ביותר אי ספיקה כלייתית.
אבנים בשלפוחית השתן - אלה הם מרבצי מינרלים שעלולים לגרום לזיהום, גירוי של שלפוחית שתן, דם בשתן, מצב של חסימה בזרימת שתן ובדרך כלל גורמים לחוסר יכולת לרוקן את השלפוחית לחלוטין.
בשלב סופי של המחלה מגיעים למצב שאין יכולת לרוקן בכלל את שלפוחית השתן ואצירת שתן מתפתחת. הדבר מחייב התערבות רפואית מידית – החדרת קטטר (צנטר) דרך הפין או נקז דרך דופן הבטן אל תוך שלפוחית השתן, וזאת כדי להקל על הניקוז.
אילו בדיקות עליי לעבור?
- בדיקה גופנית - ד"ר שלום כץ, אורולוג מומחה מחדיר אצבע דרך פי הטבעת. מאחר שהערמונית ממוקמת קרוב לפי הטבעת, ד"ר כץ יכול לחוש אותה. בדיקה זו נותנת לאורולוג מושג כללי על גודל הערמונית ומצבה הכללי – אם יש חשש לסרטן בערמונית.
- בדיקות מעבדה - בדיקות דם, שתן ובדיקת סונר דרכי השתן.
- מילוי שאלון להערכת חומרת התסמינים
בהתאם לחומרת התופעות מחליטים על אופי הטיפול.
מהם אפשרויות הטיפול?
שינוי אורח חיים ומעקב
בשלב זה לא נוטלים תרופות עדיין וגם לא עוברים ניתוח ערמונית. ישנן מספר המלצות שניתן לאמץ העשויים לצמצם את ההשפעה של ערמונית המוגדלת על איכות החיים. עם זאת, חשוב לבצע בדיקה ראשונית לשלול בעיות אחרות. בדיקות תקופתיות מומלץ לבצע אחת לשנה לוודא שהתסמינים לא מחמירים או כדי לקבוע התחלת טיפול תרופתי.
טיפול תרופתי
תרופות משמשות להקלה במתן שתן עקב ערמונית מוגדלת במצב שהתסמינים אינם חמורים מספיק כדי להצדיק ניתוח, אך מטרידים מדי כדי להשאר במצב של מעקב בלבד. במידה שתרופה מסויימת לא יעילה יש להיוועץ עם האורולוג המטפל כדי לנסות למצוא תרופה חלופית. לכל אחת מהתרופות הקיימות בשוק יש יתרונות וחסרונות. תהליך זה של מציאת התרופה המתאימה למטופל יכול לקחת מספר חודשים. הטיפול התרופתי אינו מרפא את הערמונית אלא רק משפר את התסמינים. בלוטת הערמונית ממשיכה לגדול ולכן ייתכן מצב שבו הכדורים יפסיקו לעזור ואז יש לשקול פתרון ניתוחי.
יש ליטול את התרופה באופן קבוע אחרת התסמינים יחזרו
ניתוח ערמונית או אידוי משולב לערמונית
ישנם מטופלים שטיפול תרופתי גורם לתופעות לוואי, לא עוזר בכלל או הפסיק לעזור. במקרים אלו הפתרון יהיה לשקול התערבות ניתוחית. ניתוח ערמונית הינו פתרון לבעיה של ערמונית מוגדלת ואינו מצריך מספר טיפולים. בשונה מטיפול תרופתי, ניתוח פותר את הבעיה אחת ולתמיד וכמובן אין צורך להמשיך בנטילת תרופות. באמצעות
ניתוח ערמונית מתבצעת הפחתת נפח הערמונית, כך שהיא לא תפעיל לחץ על השופכה (צינור השתן) ועל שלפוחית השתן. הניתוח המקובל הוא ניתוח כריתת ערמונית סגור באמצעות מכשור אנדוסקופי. ד"ר שלום כץ, אורולוג מומחה מבצע טיפול בשיטת
אידוי ערמונית משולבת המאפשר לטפל בכל גודל ערמונית ללא צורך בפתיחת בטן תוך אשפוז קצר של 24 שעות והתאוששות מהירה.
הקטנת ערמונית ללא ניתוח
עבור גברים מסויימים, ניתוח הוא לא פתרון אפשרי עבורם, בגלל קיומם של מחלות אחרות שלא מאפשרות ניתוח ערמונית בהרדמה. ואז יש לשקול
טיפול מחליף ניתוח לערמונית, ד"ר כץ מבצע טיפול באמצעות חימום הערמונית המתבצעת ללא ניתוח וללא הרדמה. בסיום הטיפול משתחררים הביתה ואין צורך באשפוז. להמשך קריאה על טיפול בחימום ערמונית
לחץ כאן
מה קורה אם לא מטפלים בערמונית?
תופעות של נוקטוריה (קימה בלילה מספר פעמים כדי להתרוקן), הססנות, מאמץ זרם חלש לעיתים קרובות מוחמרות, גורמות לחוסר יכולת לרוקן את שלפוחית השתן והתפתחות של מצב שנקרא "שארית שתן". נוכחות של שארית שתן עלולה להוביל להתפתחות של בעיות אחרות לעיתים בלתי הפיכות.
- אי יכולת פתאומית לתת שתן - מצב שאין יכולת לרוקן בכלל את שלפוחית השתן ואצירת שתן מתפתחת. הדבר מחייב התערבות רפואית מיידית – החדרת קטטר (צנטר) דרך הפין או דרך דופן הבטן התחתונה לשלפוחית השתן כדי להקל על הניקוז. במידה ובשלב זה מתעלמים מטיפול, שלפוחית השתן עלולה להגיע למצב של חוסר יכולת להתכווץ ואז יש צורך בניקוז ארוך טווח של שלפוחית השתן באמצעות קטטר, עד להתאוששות של השלפוחית. אם השלפוחית אינה מתאוששת, אז יש צורך בקטטר קבוע או בצינטורים עצמיים לניקוז השלפוחית.
- דם בשתן - הידוע כ"המטוריה", יכול להתרחש במטופלים עם ערמונית מוגדלת כתסמין ראשוני או בשלב מאוחר יותר של ההגדלה.
- דלקות בדרכי השתן - חוסר יכולת לרוקן את שלפוחית השתן עלול להגביר את הסיכון לזיהומים
- אבנים בדרכי השתן - נגרמות בדרך כלל בשל חוסר יכולת לרוקן לחלוטין את שלפוחית השתן. אבנים עלולות לגרום לזיהום, דם בשתן או חסימה בזרימת השתן.
- אי ספיקת כליות - לחץ בשלפוחית השתן כתוצאה מחוסר התרוקנות עלול לפגוע ישירות בכליות או לגרום לדלקות בשלפוחית השתן שעלולים להגיע לכליות.
- שינויים בשלפוחית השתןוביכולתה לתפקד עלולים להתרחש לאורך זמן, במיוחד אם החסימה אינה מטופלת. השלפוחית מגיבה לחסימה של ערמונית על ידי פיתוח דופן שרירי עבה יותר. לעתים קרובות "גידול יתר" זה של שלפוחית השתן, אשר מזוהה עם התפתחות רקמה צלקתית בדופן שלפוחית השתן, עלול להפוך את השלפוחית לרגישה או לעצבנית. גברים עם שלפוחית רגיזה עלולים לסבול דחיפות, וכתוצאה מכך להרגיש צורך קבוע להשתין. במקרים קשים יותר, אף עלולים להגיע למצב של הרטבה.
סרטן ערמונית, האם יש קשר?
קיומה של ערמונית מוגדלת אינו מגדיל את הסיכון להתפתחות סרטן בערמונית. סרטן הערמונית הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים (מלבד סרטן העור). אחד מתוך 8.6 גברים יאובחן עם סרטן הערמונית בחייו. אם כי, יש לזכור שסרטן הערמונית בדרך כלל מתפתח לאט, שיעור ההישרדות היחסי ל- 5 שנים עומד כיום על מעל 90%. כמו הגדלה שפירה, הסיכון לסרטן הערמונית עולה עם גיל. שניים מתוך כל שלושה גברים עם סרטן הערמונית הם מעל גיל 65. הגורם לסרטן הערמונית אינו ידוע, אך גורמי סיכון הקשורים כוללים היסטוריה משפחתית - אם יש אב או אח עם סרטן הערמונית. חלק מן התסמינים של סרטן הערמונית הם גם תסמינים של דלקת ערמונית או של ערמונית מוגדלת ולכן חשוב לראות אורולוג במקרה של כל אחד מאלה. למרבה הצער, רוב המקרים של סרטן הערמונית לא גורמים לתסמינים עד לשלב מתקדם של המחלה. החשד לסרטן יכול להתגלות במהלך בדיקה רקטאלית המבוצעת על ידי האורולוג. ההמלצה היא לבצע בדיקה רקטלית אחת לשנה לכל הגברים מעל גיל 40.
בנוסף לבדיקה רקטלית, קיימת בדיקת דם PSA היכולה לסייע באבחון סרטן הערמונית בשלב מוקדם יותר. ההמלצה היא לבצע בדיקה זו מעל גיל 50, ואם יש הסטוריה רפואית במשפחה אז החל מגיל 40. אחת הסיבות להתחלה מוקדמת של בדיקות PSA היא להקים מאגר בסיס שניתן יהיה לעקוב אחר שינויים.
מתי חשוב לקבוע תור אצל אורולוג מומחה?
אם אתה נתקל בבעיות בדרכי השתן, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל. גם אם אינך חושב שהתסמינים מטרידים, חשוב לזהות או לשלול כל סיבה שהיא. בעיות לא-מטופלות בשתן עלולות להוביל לחסימה בדרכי השתן.