מהי ערמונית מוגדלת?
ערמונית מוגדלת או הגדלה שפירה של ערמונית, היא תוצאה טבעית של הזדקנות ותתרחש כמעט בכל הגברים לאורך זמן כל עוד יש להם אשכים. הערמונית ממוקמת במוצא שלפוחית השתן, בבסיס הפין. ערמונית מורכבת משלוש אונות - אונה מרכזית ושתי אונות בכל צד. השתן יוצא משלפוחית השתן ועובר דרך 2 אונות הערמונית, אל צינור השופכה ומשם אל מחוץ לגוף. ככל שהערמונית גדלה היא לוחצת על צינורית השתן וגורמת לאי נוחות וקשיים במתן השתן. בכ-50% מהגברים מעל גיל 50 קיימת עדות להגדלה של בלוטת הערמונית. ולפחות 30% מהם יזדקקו לטיפול עד שהם יגיעו לגיל 70. (הסבירות לערמונית מוגדלת שפירה מתחת לגיל 40 היא פחות מ-10%)
מהן התופעות?
נהוג לחלק את ההפרעות במתן השתן לשני סוגים: הפרעות חסימתיות והפרעות אירטטיביות (גירויי)
הפרעות חסימתיות כוללות:
- היסוס, מאמץ – קושי בתחילת מתן השתן. הרגשה שיש צורך לאמץ את שרירי הבטן ולהתכופף על מנת להתחיל לתת שתן.
- זרם חלש, מקוטע - זרימת השתן איטית או פחותה. הטלת השתן יכולה להיות מאופיינת בצורך להתחיל ולהפסיק, הדורש מאמץ נוסף.
הפרעות איריטטיביות (גירוי) כוללות:
- תדירות - עקב חוסר התרוקנות מלאה של שלפוחית השתן יש צורך לתת שתן לעיתים קרובות יותר.
- קימה בלילה (נוקטוריה) – קימה מספר פעמים במהלך הלילה כדי לתת שתן גורמת לשיבוש מחזורי השינה. חוסר יכולת לישון לילה שלם מבלי לקום לתת שתן.
- דחיפות – דחף פתאומי לעיתים בלתי נשלט לתת שתן.
מהן הבדיקות שעליי לעבור?
הבירור אצל אורולוג מומחה בשלב ראשון מתמקד באבחון ערמונית מוגדלת, אבחנה מבדלת ממחלות אחרות שעלולות לגרום להפרעות במתן השתן.
- בדיקה גופנית - ד"ר שלום כץ, אורולוג מומחה מחדיר אצבע דרך פי הטבעת. מאחר שהערמונית ממוקמת קרוב לפי הטבעת, ד"ר כץ יכול לחוש אותה. בדיקה זו נותנת לרופא מושג כללי על גודל הערמונית ומצבה הכללי – אם יש חשש לסרטן בערמונית.
- בדיקות מעבדה - בדיקות דם הכוללות בדיקת PSA, בדיקות שתן כדי לשלול דלקת בערמונית או מצבים אחרים בעלי תסמינים זהים להגדלה של הערמונית. וכן בדיקת סונר דרכי השתן המאפשר לראות את גודל הערמונית ומידת ההתרוקנות של שלפוחית השתן.
- מילוי שאלון הערכת תסמינים ( שאלון IPSS ). השאלון פותח על ידי האיגוד האורולוגי האמריקאי (AUA) משמש עזרה לגברים במדידת חומרת התסמינים בדרכי השתן ועוזר במדידה של יעילות הטיפול הניתן. השאלון מדרג את חומרת התסמינים בקנה מידה מספרי. ככל שהמספר גבוה יותר, המשמעות היא שהתסמינים חמורים יותר ולכן כדאי לשקול טיפול אגרסיבי יותר. הגורם החשוב ביותר בהחלטה אם לקבל טיפול בערמונית הוא - עד כמה התסמינים מפריעים ומשפיעים על איכות החיים ולא דירוג התשובות!
איך מטפלים בערמונית מוגדלת?
סוג הטיפול בערמונית המוגדלת, תלוי בחומרת התסמינים, עד כמה הם מהווים פגיעה באיכות החיים ואם קיימים סיבוכים כתוצאה מהם.
- תסמינים קלים או לא מפריעים - שינוי אורח חיים ומעקב
- תסמינים מתונים - טיפול תרופתי או ניתוח
- תסמינים חמורים - ניתוח ערמונית
חשוב לדעת! החלטה על סוג הטיפול נקבעת בהתאם למידת ההפרעה לאיכות החיים ולא בשל גודל הערמונית
מתי לשקול מעקב ומתי לשקול תרופות?
תסמינים קלים או לא מפריעים - אפשרויות הטיפול - שינוי אורח חיים ומעקב (ציון 0-7)
מעקב בלבד משמעו, שינויים קלים באורח החיים העשוייים לשפר את התסמינים. במצב זה לא נוטלים עדיין תרופות וגם לא עוברים ניתוח ערמונית. ישנן מספר המלצות שניתן לאמץ העשויים לצמצם את ההשפעה של הערמונית המוגדלת על איכות החיים:
- תזונה ושתיה - צמצום צריכת אלכוהול וקפאין הימנעות מנוזלים לפני השינה (לפחות שעתיים לפני).
-
המנעות מתרופות המחריפות תסמינים - הימנעות מחומרים נוגדי גודש ואנטיהיסטמינים. אם הינך נוטל תרופות משתנות - שוחח עם הרופא המטפל שלך. אין להפסיק ליטול תרופות משתנות מבלי לשאול תחילה את הרופא שלך.
-
שינויים בהרגלי מתן שתן - להמנע מהתאפקות, לתזמן ביקורים בשירותים כדי "לתרגל" את השלפוחית.
- שינויים באורח חיים - רוגע- מתח יכול לעורר את הדחף להשתין. שמירה על חום גוף- טמפרטורות קרות יכולות לגרום לקשיים במתן שתן ולהגדיל את הדחיפות שלך להשתין. התעמלות על בסיס קבוע. תרגילי קיגל- הידוק ושחרור שרירים באגן מועיל במניעת דליפת שתן.
מעקב או טיפול תרופתי נחשבות לאפשרויות ראשונות לטיפול ורק לאחר מכן יש לשקול ניתוח ערמונית
שיקולים בעד מעקב |
שיקולים בעד טיפול תרופתי |
תסמינים קלים |
תסמינים פוגמים באיכות החיים |
תסמינים יכולים להשתנות. 40% מהגברים מדווחים על שיפור במצבם ללא כל טיפול |
ניסיון להיות במעקב בלבד לא שיפר התסמינים והם עדיין מטרידים |
תופעות לוואי של תרופות עלולות להתגלות כגרועות יותר מהתסמינים של ערמונית מוגדלת |
גודל הערמונית מהווה סיכון לאצירת שתן. טיפול תרופתי עשוי להפחית את הסיכון |
עלות תרופות יקרה (אם אין גרסה גנרית) יש ליטול על בסיס יומיומי אחרת התופעות יחזרו |
טיפול תרופתי עשוי להפחית סיכון לאצירת שתן ודוחה את הצורך בניתוח לעתיד רחוק יותר |
טיפול תרופתי אינו פותר את הבעיה רק דוחה את מועד הטיפול לשלב מאוחר יותר |
בין 60-90% מהגברים מדווחים על הקלה בתסמינים בעקבות שימוש בתרופות |
ד"ר שלום כץ ממליץ כי שלבי מעקב ו/או קבלת טיפול תרופתי יתבצעו אצל אורולוג קופת חולים
מתי לשקול תרופות ומתי לשקול ניתוח?
תסמינים מתונים עד חמורים - אפשרויות הטיפול - תרופתי או ניתוח ערמונית (ציון 8-18)
תרופות נועדות לשמש הקלה במתן שתן עקב ערמונית מוגדלת במצב שהתסמינים אינם חמורים מספיק כדי להצדיק ניתוח, אך מטרידים מדי כדי להשאר במצב של מעקב בלבד. במידה שתרופה מסויימת לא יעילה יש להיוועץ עם האורולוג המטפל כדי לנסות למצוא תרופה חלופית. לכל אחת מהתרופות הקיימות בשוק קיימות יתרונות וחסרונות. תהליך של מציאת התרופה המתאימה יכול לקחת מספר חודשים. הטיפול התרופתי אינו מרפא את הערמונית אלא רק משפר את התסמינים. בלוטת הערמונית ממשיכה לגדול ולכן ייתכן מצב שבו הכדורים יפסיקו לעזור ואז יש לשקול פתרון ניתוחי. אם התסמינים מטרידים או שמעוניינים בטיפול אגרסיבי יותר, ייתכן שיוצע פתרון ניתוחי על ידי האורולוג המטפל.
שיקולים בעד טיפול תרופתי |
שיקולים בעד ניתוח ערמונית |
תסמינים מתונים |
תסמינים מטרידים הפוגעים באיכות חיים וטיפול תרופתי לא עוזר מספיק |
טיפול תרופתי מקל ועשוי למנוע סיבוכים |
ניתוח מספק הקלה מיידית ושיפור יעיל יותר בתסמינים מאשר טיפול תרופתי |
ניתוח נושא סיכון לסיבוכים |
דלקות חוזרות ונשנות, זיהומים או אבנים בדרכי השתן |
מחלות רקע עלולות להשפיע על מידת הצלחתו של הניתוח |
קיים נזק או חשש לנזק לשלפוחית או לכליות בעקבות ערמונית מוגדלת |
תרופות אינן דורשות אשפוז בבית חולים ותקופת החלמה |
השיפור בתרופות אינו מיידי אלא לאחר תקופה שנוטלים אותם בין מספר שבועות לחודשים תלוי בסוג התרופה |
|
אצירת שתן וניסיון גמילה מקטטר נכשל |
סוגי התרופות לטיפול בערמונית מוגדלת
- תרופות חוסמי אלפא - תרופות אלה נועדו להרפות את שרירי צוואר שלפוחית השתן ואת סיבי השריר של הערמונית ובכך משפרים את זרימת השתן ומקלים על ריקון השלפוחית. תרופות אלו יעילות במיוחד אצל גברים בעלי ערמונית קטנה יחסית. תרופות אלו לא משפיעות על גודל הערמונית. תופעות לוואי של תרופות מסוג חוסמי אלפא עלולות לכלול סחרחורת ומצב של שפיכה מופחתת או שפיכה אחורית - מצב שבו הזרע זורם אחורה אל שלפוחית השתן במקום לצאת החוצה דרך קצה הפין.
- תרופות מעכבי 5 אלפא רדוקטאז - רדוקטאז הוא אנזים. השימוש במעכבי אנזים הוא במטרה להקטין את גודל הערמונית על ידי הפחתת כמות ההורמון שתורמת לצמיחת ערמונית. תרופות אלו נועד לכווץ את הערמונית. השפעת תרופות מסוג זה הינה איטית יותר מהמשפחה של חוסמי אלפא ניתן להרגיש הקלה לאחר כ 6 חודשים. השפעה של תרופות אלו תורגש אצל גברים בעלי ערמונית בינונית או גדולה. מכיוון שהתרופות משפיעות על ההורמונים, הם עלולים להשפיע על חיי המין של הגברים, כולל בעיות זקפה, ירידה בחשק מיני (ליבידו) או שפיכת זרע מופחתת. וצמיחת שדיים.
- תרופות מקבוצת אנטי מוסקרינים - תרופות המסייעות להרפיה של שריר שלפוחית השתן ובכך מפחיתה את התופעות של תכיפות במתן השתן ודחיפות ו/או באי שליטה במתן השתן.
- טיפול תרופתי משולב - השימוש בחוסמי אלפא ומעכבי 5-אלפא רדוקטאז נמצא עדיף בטווח הארוך על פני טיפול תרופתי יחיד בגברים עם ערמונית גדולה. גישת שילוב מונעת את התקדמות המחלה ומשפרת את התסמינים המטרידים. עם זאת, תועלת משופרת זו יכולה להיות קשורה לתופעות לוואי נוספות.
- תמציות צמחים - גברים רבים מנסים תמציות צמחים ו/או תוספי מזון כשהתסמינים של ערמונית מוגדלת קלים עד בינוניים. מוצרים אלו אינם מומלצים כטיפול סטנדרטי לערמונית מוגדלת. כמו כן, איכות של תוספים הנמכרים ללא מרשם אינן מנוטרות בקפדנות, ומוסיפים חוסר ודאות נוסף על הערך והבטיחות של מוצרים אלה.
למידע מורחב אודות טיפול תרופתי לערמונית - לחץ כאן
תסמינים חמורים - אפשרויות טיפול - ניתוח ערמונית (ציון מעל 18)
תסמינים חמורים הקיימים למרות שימוש בתרופות לערמונית ייתכן שיוצע טיפול באמצעות ניתוח ערמונית. מצבים נוספים הדורשים לשקול ניתוח הם:
- עצירת שתן או " אצירת שתן " - מצב של חסימה מוחלטת במתן השתן, לאחר ניסיון גמילה מקטטר שנכשל.
- אי ספיקת כליות כתוצאה מערמונית מוגדלת
- טיפול תרופתי נכשל, לא עוזר במידה הרצויה או גורם לתופעות לוואי ולכן הופסק.
- דלקות חוזרות ונשנות במתן השתן עקב ערמונית מוגדלת
- דימומים חוזרים במתן השתן בעקבות ערמונית מוגדלת
- אבנים בשלפוחית השתן
- המלצת האורולוג המטפל לעבור ניתוח ערמונית
סוגי ניתוח ערמונית מוגדלת
- ניתוח ערמונית פתוח – כלומר באמצעות חתך בדופן הבטן. (SPP = Suprapubic Prostatectomy ו- RPP = Retropubic Prostatectomy ). ניתוחים אלו החלו להתבצע בתחילת המאה 20 ובעבר היו הניתוחים הבלעדיים שבוצעו
- ניתוח ערמונית סגור – בעשרות שנים האחרונות פותחו טכניקות זעיר פולשניות שמטרתן להחליף את הצורך בניתוח פתוח. תוך שימוש בפתח קיים ללא חתך- דרך צינור השתן. החדרת מכשור אופטי הכולל מקור אור ומצלמה, המאפשרת למנתח לראות בזמן אמת את תהליך הניתוח. ישנן טכניקות ניתוח שונות המשמשות לטיפול בערמונית. מגוון רחב של מכשירים פותחו כדי לחתוך או לאדות את רקמת הערמונית החוסמת. חלק מהטיפולים מבצעים רק הקטנה של רקמת הערמונית ואז הפתרון הוא לא ארוך טווח, לעומת זאת ישנם מכשירים המסוגלים לבצע כריתה של כל הרקמה החוסמת ולהגיע עד לקליפה של הערמונית ואז כמובן הפתרון הוא ארוך טווח.
שוקל ניתוח ערמונית? מידע מורחב אודות האפשרויות השונות
מהם הסיבוכים האפשריים אם לא מטפלים?
- אי יכולת פתאומית לתת שתן - מצב שאין יכולת לרוקן בכלל את שלפוחית השתן ואצירת שתן מתפתחת. הדבר מחייב התערבות רפואית מיידית – החדרת קטטר (צנטר) דרך הפין או דרך דופן הבטן התחתונה לשלפוחית השתן כדי להקל על הניקוז. במידה ובשלב זה מתעלמים מטיפול, שלפוחית השתן עלולה להגיע למצב של חוסר יכולת להתכווץ ואז יש צורך בניקוז ארוך טווח של שלפוחית השתן באמצעות קטטר, עד להתאוששות של השלפוחית. אם השלפוחית אינה מתאוששת, אז יש צורך בקטטר קבוע או בצינטורים עצמיים לניקוז השלפוחית.
- דם בשתן - הידוע כ"המטוריה", יכול להתרחש במטופלים עם ערמונית מוגדלת כתסמין ראשוני או בשלב מאוחר יותר של ההגדלה.
- דלקות בדרכי השתן - חוסר יכולת לרוקן את שלפוחית השתן עלול להגביר את הסיכון לזיהומים
- אבנים בדרכי השתן - נגרמות בדרך כלל בשל חוסר יכולת לרוקן לחלוטין את שלפוחית השתן. אבנים עלולות לגרום לזיהום, דם בשתן או חסימה בזרימת השתן.
- אי ספיקת כליות - לחץ בשלפוחית השתן כתוצאה מחוסר התרוקנות עלול לפגוע ישירות בכליות או לגרום לדלקות בשלפוחית השתן שעלולים להגיע לכליות.
- שינויים בשלפוחית השתן וביכולתה לתפקד עלולים להתרחש לאורך זמן, במיוחד אם החסימה אינה מטופלת. השלפוחית מגיבה לחסימה של ערמונית על ידי פיתוח דופן שרירי עבה יותר. לעתים קרובות "גידול יתר" זה של שלפוחית השתן, אשר מזוהה עם התפתחות רקמה צלקתית בדופן שלפוחית השתן, עלול להפוך את השלפוחית לרגישה או לעצבנית. גברים עם שלפוחית רגיזה עלולים לסבול דחיפות, וכתוצאה מכך להרגיש צורך קבוע להשתין. במקרים קשים יותר, אף עלולים להגיע למצב של הרטבה.
מתי חשוב לקבוע תור אצל אורולוג מומחה ?
אם אתה נתקל בבעיות בדרכי השתן, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל. גם אם אינך חושב שהתסמינים מטרידים, חשוב לזהות או לשלול כל סיבה שהיא. בעיות לא-מטופלות בשתן עלולות להוביל לחסימה בדרכי השתן.