ערמונית מוגדלת תסמינים

תסמינים לערמונית מוגדלת נחלקים להפרעות חסימתיות והפרעות כתוצאה מגירוי. הפרעות במתן השתן עלולות לנבוע מבעיות אחרות פרט לערמונית מוגדלת. קרא אודות התסמינים ומתי מומלץ לקבוע תור אצל אורולוג מומחה.

התסמינים הנגרמים על ידי ערמונית מוגדלת נחלקים לשני סוגים:

  • תסמינים חסימתיים - תוצאה של חסימה מכנית בזרימת השתן כתוצאה מערמונית מוגדלת. שלפוחית השתן מתכווצת, צריכה להתגבר על החסימה הנוצרת מההגדלה של הערמונית. הקשיים שחווים הם - היסוס או מאמץ בנתינת שתן, זרם שתן חלש או מקוטע.
  • תסמינים גירויים (אירטטיביים) - בדרך כלל שילוב של חסימה מכאנית וההשפעה של החסימה. בגלל החסימה של הערמונית, שלפוחית השתן צריכה לעבוד קשה יותר על מנת להתרוקן. מתבטא בתדירות גבוהה, קימה מרובה בלילה לתת שתן (נוקטוריה) , דחיפות.

הפרעות חסימתיות

היסוס/מאמץ – כשצינור השופכה חסום, לעיתים קרובות יהיה קשה להתחיל להשתין למרות הדחף. במצב זה גברים בד"כ יתאמצו ויתכופפו כדי לייצר תנועת מעיים שתחל את מתן השתן.

זרם חלש/מקוטע- זרימת השתן עלולה להיות איטית או פחותה והטלת השתן יכולה להיות מאופיינת בצורך להתחיל ולהפסיק שדורש מאמץ נוסף.

הפרעות איריטטיביות (גירויי)

תדירות - עקב שינויים בדופן שלפוחית השתן, כמו גם חוסר התרוקנות מלאה של שלפוחית השתן, יש צורך לתת שתן בתדירות גבוהה.

נוקטוריה – קימה בלילה, תופעה זו מתוארת כחוסר יכולת לישון לילה שלם מבלי לקום לתת שתן.

דחיפות – דחף פתאומי לעיתים בלתי נשלט לתת שתן שנובע ממצב של "שלפוחית רגיזה".
 
ככל שהמחלה מתקדמת, תופעות של נוקטוריה, הססנות, מאמץ, זרם חלש לעיתים קרובות מוחמרות. התוצאה היא חוסר יכולת לרוקן את שלפוחית השתן והתפתחות של מצב הנקרא "שארית שתן". נוכחות של שארית שתן עלולה להוביל להתפתחות של בעיות אחרות כגון דלקת בדרכי השתן, אבנים בשלפוחית השתן או במקרה הגרוע ביותר לאי ספיקת כליות.
 
דם בשתן, הידוע כ"המטוריה", יכול להתרחש במטופלים עם ערמונית מוגדלת כתסמין ראשוני או בשלב מאוחר יותר של ההגדלה.

שינויים בשלפוחית השתן וביכולתה לתפקד עלולים להתרחש לאורך זמן, במיוחד אם החסימה אינה מטופלת. השלפוחית מגיבה לחסימה של ערמונית על ידי פיתוח דופן שרירי עבה יותר. לעתים קרובות "גידול יתר" זה של שלפוחית השתן, אשר מזוהה עם התפתחות רקמה צלקתית בדופן שלפוחית השתן, עלול להפוך את השלפוחית לרגישה או לעצבנית. גברים עם "שלפוחית רגיזה" עלולים לסבול דחיפות, וכתוצאה מכך להרגיש צורך קבוע להשתין. במקרים קשים יותר, אף למצב של הרטבה.

בשלבים הסופיים של המחלה, מגיעים למצב של חוסר יכולת לרוקן בכלל את השלפוחית ואצירת שתן מתפתחת. הדבר מחייב התערבות רפואית מיידית – החדרת קטטר (צנטר) דרך הפין או דרך דופן הבטן התחתונה ומשם אל תוך שלפוחית השתן וזאת כדי להקל על הניקוז. במידה ובשלב זה מתעלמים מטיפול, שלפוחית השתן עלולה להגיע למצב של חוסר יכולת להתכווץ ואז יש צורך בניקוז ארוך טווח של שלפוחית השתן באמצעות קטטר, עד להתאוששות של השלפוחית. אם השלפוחית אינה מתאוששת, אז יש צורך בקטטר קבוע לניקוז השלפוחית.

תסמינים בשכיחות נמוכה

  • דלקות בדרכי השתן
  • אצירת שתן
  • דם בשתן
גודל הערמונית שלך לא בהכרח קובע את חומרת התסמינים. חלק מהגברים עם ערמונית מעט מוגדלת יכולים לחוות תסמינים משמעותיים, בעוד שגברים אחרים עם ערמונית מוגדלת מאוד יכולים להיות בעלי תסמינים קלים בלבד. 

גורמים להפרעות במתן השתן

  • דלקת בדרכי השתן
  • דלקת של הערמונית (פרוסטטיטיס)
  • היצרות בצינור השופכה (צינור השתן)
  • אבנים בשלפוחית השתן או אבנים בכליות
  • בעיות במערכת העצבית של שלפוחית השתן
  • צלקת בצוואר שלפוחית השתן כתוצאה מניתוח קודם.

בדיקת ערמונית מוגדלת פרוסטטה

מתי חשוב לקבוע תור אצל אורולוג מומחה ?

אם אתה נתקל בבעיות בדרכי השתן, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל. גם אם אינך חושב שהתסמינים מטרידים, חשוב לזהות או לשלול כל סיבה שהיא. בעיות לא-מטופלות בשתן עלולות להוביל לחסימה בדרכי השתן.
זקוק לייעוץ רפואי?
השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם
טופס


מטופלים מספרים
seperator

ד"ר שלום כץ
מומחה בכירורגיה אורולוגית


טלפון: 054-4663675

פקס: 153-3-6477995

כתובתנו:
אסותא - המגדל האמבולטורי
רחוב הברזל 12, רמת החיל, תל אביב
קומה 11, קבלה 9, חדר 17