כל ניתוח כירורגי ללא קשר לסוג או משך הניתוח, עלול לגרום לתופעות לוואי. התופעות יכולות להופיע מיד לאחר הניתוח או בשלב מאוחר יותר במהלך ההחלמה.
ולכן יש חשיבות גדולה להתכונן לפגישה עם המנתח והמרדים. ליידע לגבי מצב רפואי עדכני ולהכין רשימת התרופות הנטלות באופן קבוע. חשוב גם לציין באם אתה נוטל תרופות לדילול דם (לפי הנחית הרופא יש צורך להפסיק אותם 7-10 ימים לפני הניתוח ) כל זאת כדי שהמנתח והמרדים יוכלו להתאים את הטיפול המתאים ביותר למצב הרפואי שלך. אנו מציעים לך גם להכין סדרת שאלות לקראת הפגישה עם המנתח ולדון עימו בתופעות העלולות להופיע בהתאם לסוג הניתוח שהינך עומד לעבור.
במאמר זה נסקור את התופעות לוואי האופייניות לכל סוגי ניתוח פרוסטטה להגדלה שפירה (BPH) ולא סרטנית.
סיכונים בניתוח פרוסטטה פתוח
בניתוח פרוסטטה בשיטה פתוחה קיים סיכון מוגבר לסיבוכים
- דימום רב במהלך הניתוח ו/או לאחריו המצריכים לקבל עירוי דם.
- זיהומים באזור החתך
- בעיות זקפה, אין אונות
- שפיכה אחורית(אורגזמה יבשה) - תופעה שכיחה וארוכת טווח (בין 50-75% מהמקרים) לכל סוג ניתוח ערמונית. הזרע משתחרר במהלך השפיכה לתוך שלפוחית השתן (אחורה) ויוצא לאחר מכן עם מתן השתן. תופעה זו אינה פוגעת בתפקוד ולא בהנאה. אבל הסיכוי להביא ילדים פוחת. לכן, גבר המעוניין להביא ילדים רצוי שיתייעץ עם הרופא לגבי תהליך של הקפאת זרע.
- אובדן זמני של שליטה בשתן (בריחת שתן) לעיתים נדירות באופן קבוע.
- דלקות בדרכי השתן
- משך קטטר לאחר ניתוח פתוח בין 5-7 ימים במהלך זמן זה, ייתכנו התכווצויות בשלפוחית שתן כואבות.
סיכונים בניתוח פרוסטטה סגור TURP
בניתוח TURP אומנם אין חשש לזיהום באזור החתך כי לא בוצע חתך חיצוני (הכל מבוצע דרך פתח קיים- צינור השתן) אבל קיימים סיכונים אחרים:
- רמות נתרן נמוכות בדם - הגוף סופג יותר מדי מהנוזל גליצין המשמש לשטוף את אזור הניתוח במהלך ניתוח TURP. מצב זה - ידוע בשם TUR SYNDROM. הרעלת הנוזלים מביאה לפגיעה באיזון המלחים בגוף. זו הסיבה שניתוח TURP מוגבל לערמוניות בגודל קטן עד בינוני כדי שמשך הניתוח לא יעלה על כשעה.
- דלקת בדרכי השתן - מיד עם סיום הניתוח יוחדר צנטר (קטטר) למשך 2-3 ימים. ככל שזמן קטטר ממושך יותר כך הסיכון לדלקת גבוה יותר.
- שפיכה אחורית (אורגזמה יבשה) - תופעה שכיחה וארוכת טווח (בין 50-75% מהמקרים) לכל סוג ניתוח ערמונית. הזרע משתחרר במהלך השפיכה לתוך שלפוחית השתן (אחורה) ויוצא לאחר מכן עם מתן השתן. תופעה זו אינה פוגעת בתפקוד ולא בהנאה. אבל הסיכוי להביא ילדים פוחת. לכן, גבר המעוניין להביא ילדים רצוי שיתייעץ עם הרופא לגבי תהליך של הקפאת זרע.
- דימום - לעיתים קיים איבוד דם במהלך הניתוח הדורש לקבל עירוי דם.
- אובדן זמני של שליטה בשתן - בריחת שתן לעיתים נדירות באופן קבוע
- משך קטטר לאחר ניתוח בין 2-3 ימים
- היצרות בצינור השופכה או בצוואר שלפוחית השתן כתוצאה מהצטלקות אזור הניתוח
שיטת האידוי המשולבת המבוצעת ע"י ד"ר שלום כץ, מאפשרת להמנע מרוב תופעות הלוואי המצויינות לעיל
מה הייחודיות בשיטה של ד"ר שלום כץ?
ד"ר שלום כץ, אורולוג מומחה מבצע החל משנת 1995 שילוב של שיטת אידוי הערמונית לפני כל ביצוע ניתוח TURP. שיטת האידוי מבוססת על אותו מכשור אופטי שמבוצע ניתוח TURP בהבדל אחד - במקום לולאה חשמלית שמבצעת חיתוך של הרקמה הוא משתמש בכדורית שמאדה את הרקמה. זו הסיבה שניתן לבצע שילוב של אידוי ו TURP באותה טיפול. כדורית המתכת מגולגלת על גבי הבלוטה ומבצעת אידוי של המים הנמצאים ברקמה. (גוף האדם מורכב מעל 60% מים, ולכן ניתן לאדות את המים ע"י הכדורית ). רקמת הערמונית מתייבשת ומתפוררת וכך בעצם מתרוקנת בלוטת הערמונית ונוצר מעבר רחב של השתן ללא חסימה. שיטת אידוי הערמונית באה לפתור את החיסרון של שיטת ניתוח TURP – חשש להרעלת נוזלים. כדורית האידוי אוטמת את כלי הדם ובכך מונעת את ספיגת נוזל הגליצין. ולכן אין סכנה להרעלת נוזלים ואין מגבלה למשך הניתוח. זו הסיבה שניתן לטפל בכל גודל ערמונית בשיטת האידוי המשולבת. אין צורך בניתוח פתוח!
שיטת אידוי הערמונית נפוצה במעל 40% מהמרכזים הרפואיים בארה"ב.
סיכונים בניתוח פרוסטטה בשיטת האידוי
כדורית האידוי אוטמת את כלי הדם הנמצאים בבלוטת הערמונית ובכך מונעת משני דברים לקרות:
- מניעת דימום במהלך הטיפול ולאחריו. מחקרים מצביעים על כך שמטופלים שעברו טיפול בערמונית מוגדלת בשיטת האידוי לא נזקקו לעירויי דם. כמו כן זמן האשפוז מתקצר ל-24 שעות בלבד.
- מניעת ספיגת נוזלים. בניתוחים סגורים, מוחדרים נוזלים במהלך הטיפול עצמו כדי לבצע שטיפות של חלקי הבלוטה שנכרתו. חלק מהנוזל נספג דרך כלי הדם החשופים ולכן נמנעים מלטפל בערמוניות גדולות. שיטת האידוי מונעת את ספיגת הנוזלים ובכך מאפשרת טיפול בטוח יותר ומניעת סכנה של הרעלת נוזלים (" סינדרום TUR " ) ולכן ניתן לטפל בכל גודל של ערמונית ללא סיכון.
- משך קטטר קצר ביותר - לאחר טיפול באידוי בין 12-18 שעות.
למידע מורחב אודות שיטת האידוי המשולבת לחץ כאן
השפעה נפוצה לאחר
ניתוח ערמונית היא שפיכה אחורית ("אורגזמה יבשה" ) – מצב שבו הזרע נשפך אחורה לתוך שלפוחית השתן ויוצא עם מתן השתן לאחר מכן. שפיכה אחורית אינה מזיקה ובדרך כלל אינו משפיעה על התחושה של אורגזמה במהלך קיום יחסי המין. תופעה זו משפיעה על הפוריות, אבל אפילו אנשים שלא רוצים להביא ילדים לעולם בעתיד עשויים להיות מודאגים בנוגע לניתוח ערמונית מבחינת ההשפעה שיכולה להיות על חיי המין שלהם וחוששים לפתח בעיות זקפה לאחר מכן.
מחקרים מראים כי רק לעתים נדירות ניתוח מוביל לבעיות זקפה באופן קבוע.
חשוב לדעת! מהירות ההתאוששות מניתוח תלויה במצב הבריאותי לפני הניתוח.